Presedintele Consiliului Concurentei: Privatizarea partiala a CEC, o solutie pentru ca Bruxelles-ul sa accepte capitalizarea bancii
Problema capitalizarii CEC cu aproximativ 900 milioane lei (circa 200 milioane de euro) se afla de aproape 9 luni in analiza Comisiei Europene. Argumentele Romaniei potrivit carora masura nu este ajutor de stat au fost considerate de expertii Comisiei insuficiente, altfel spus, neconvingatoare.
In luna iunie, Comisia a solicitat clarificari Consiliului Concurentei “iar noi am transmis adrese oficiale Ministerului de Finante si Primului Ministru”, a declarat Bogdan Chiritoiu.
In prezent, exista doua solutii pentru a convinge Comisia Europeana ca statul se comporta ca un investitor privat.
Potrivit lui Chiritoiu, prima solutie consta in efectuarea unui studiu in acest sens, de catre o firma specializata, care costa circa 100.000 de euro iar Ministerul Finantelor Publice nu este dispus sa cheltuiasca aceasta suma.
A doua solutie, a mai spus Chiritoiu, ar fi ca 30% din majorarea de capital sa fie contributia unor investitori privati. “Daca investitorii privati ar contribui cu aproximativ 60 de milioane de euro, Comisia Europeana ar fi de acord ca statul roman sa capitalizeze diferenta de circa 120 de milioane de euro”.
In cazul in care statul roman nu reuseste sa convinga Comisia Europeana ca se comporta “ca un investitor privat”, capitalizarea CEC va fi considerata ajutor de stat si suma aferenta ar fi luata in calcul la deficitul bugetar. Evident, Guvernul nu doreste aceasta varianta.
Problema va fi rediscutata in octombrie, cand, potrivit propriilor declaratii, presedintele Consiliului Concurentei se va intalni la Bruxelles cu expertii responsabili din cadrul Directoratului general pentru Concurenta.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Liderul PSD, Mircea Geoana, insista sa-l vada instalat in fruntea CEC pe Enache Jiru, omul lui Sorin Ovidu Vintu.
El si-a exprimat nemultumirea ca numirea acestuia in functie este tergiversata de premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"CEC este o institutie financiara importanta. O tratam cu toata responsabilitatea. Exista propuneri pe care noi le-am facut si asteptam in continuare ca Ministerul Finantelor, cu avizul obligatoriu al BNR, sa faca numirile", a declarat, luni, Mircea Geoana, citat de Evenimentul Zilei.
Pentru ca nu a vrut sa se creada ca este vorba de un subiect politic, Geoana a refuzat sa discute mai mult pe aceasta tema. Deoarece schimbarea presedintelui CEC are nevoie si de avizul BNR, Geoana a trimis cateva semnale si spre Mugur Isarescu.
"CEC-ul este un loc sensibil, important, unde BNR are un cuvant de spus cu privire la faptul ca exista un aviz obligatoriu din partea BNR pentru orice fel de propunere in orice parte a sistemului bancar", a adaugat Geoana.
Sefia CEC-ului a revenit social-democratilor, conform intelegerilor dintre PSD si PD-L din iarna. Pedelistii sunt decisi sa mai intarzie numirea, cel putin pana la alegeri, sprijinul lor fiind pentru actualul presedinte al CEC, Radu Gratian Ghetea.
http://www.ziare.com/Geoana_insista_sa_i_dea_CEC_ul_omului_lui_Vintu-772654.html
Cercurile financiare de la Bruxelles pun presiune pe statul roman ca s-a privatizeze aceasta banca istorica.....dar statul roman nu trebuie sa cedeze sub nici o forma.
Singura modalitate de a privatiza CECul ar fi ca o parte din actiunile statului sa fie cedate unui grup de investitori romani..eventual banci autohtone cu capital romanesc...si cu restrictii neoficiale ca actiunile sa nu fie vandute in strainatate.
Dar mai intai CECul trebuie sasi imbunatateasca performantele....iar statul roman sa devina mai puternic si mai influent in lume si o democratie avevarata.
Concluzie:NU PRIVATIZATI CEC-ul
Inteleg ca in curand o sa trebuiasca sa votam si un asa-zis tratat de la Lisabona, prin care acesti "No Land's Men" sa primeasca si mai multa putere, asa ca nu pot sa nu fiu ingrijorat de niste declaratii precum cele din acest articol.
Sa speram torusi ca se va gasi cineva sa le mai taie din avant celor de la Bruxelles si sa-i aduca cu picioarele pe pamant.
Si de asemeni ca "politicieni" gen Geoana o vor lasa mai moale cu numirea "oamenilor lor" in tot felul de pozitii de raspundere.
Banca istorica? Restrictii neoficiale? Astea sunt notiuni pentru obiectele personale cu valoare sentimentala.
Treziti-va, aici vorbim de bani.
CEC privat este cea mai mare prostie pe care o poate face guvernul, fratilor. romanul de rand de unde o sa-si mai ia si el un credit, de la hotii de straini care vin in Romanica la supt singe?