Nu s-a facut niciun progres in discutiile legate de capitalizarea CEC, a declarat sambata, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unui seminar desfasurat la Sinaia. Romania nu a reusit inca sa convinga Comisia Europeana ca statul roman se comporta "ca un investitor privat" in problema capitalizarii CEC si ca masura nu este ajutor de stat. In schimb, daca 30% din majorarea de capital ar veni de la investitori privati, Bruxelles-ul ar accepta infuzia de capital a statului roman.

Problema capitalizarii CEC cu aproximativ 900 milioane lei (circa 200 milioane de euro) se afla de aproape 9 luni in analiza Comisiei Europene. Argumentele Romaniei potrivit carora masura nu este ajutor de stat au fost considerate de expertii Comisiei insuficiente, altfel spus, neconvingatoare.

In luna iunie, Comisia a solicitat clarificari Consiliului Concurentei “iar noi am transmis adrese oficiale Ministerului de Finante si Primului Ministru”, a declarat Bogdan Chiritoiu.

In prezent, exista doua solutii pentru a convinge Comisia Europeana ca statul se comporta ca un investitor privat.

Potrivit lui Chiritoiu, prima solutie consta in efectuarea unui studiu in acest sens, de catre o firma specializata, care costa circa 100.000 de euro iar Ministerul Finantelor Publice nu este dispus sa cheltuiasca aceasta suma.

A doua solutie, a mai spus Chiritoiu, ar fi ca 30% din majorarea de capital sa fie contributia unor investitori privati. “Daca investitorii privati ar contribui cu aproximativ 60 de milioane de euro, Comisia Europeana ar fi de acord ca statul roman sa capitalizeze diferenta de circa 120 de milioane de euro”.

In cazul in care statul roman nu reuseste sa convinga Comisia Europeana ca se comporta “ca un investitor privat”, capitalizarea CEC va fi considerata ajutor de stat si suma aferenta ar fi luata in calcul la deficitul bugetar. Evident, Guvernul nu doreste aceasta varianta.

Problema va fi rediscutata in octombrie, cand, potrivit propriilor declaratii, presedintele Consiliului Concurentei se va intalni la Bruxelles cu expertii responsabili din cadrul Directoratului general pentru Concurenta.