Asadar, de unde poate veni cresterea economica? Si in context, ce e aia crestere economica? Practic, e atunci cand nivelul de trai iti creste. Teoretic, sunt mai multe abordari, in functie de ce vrei sa-ti iasa in final. Ca-n bancul cu contabilul.

Se vorbeste de o crestere reala numai daca fenomenul in sine este rezultat, de exemplu, al sporirii venitului national in raport cu ritmul evolutiei populatiei. Daca in manifestarea indicatorului studiat se inregistreaza aspecte pozitive doar ca urmare a scaderii numarului populatiei, procesul nu poate fi numit crestere economica.

Pe urma, ca sa vorbesti de crestere economica, musai e sa te izbesti in mod placut de trei lucruri: primul, cresterea aia sa se reflecte in niste cifre. Al doilea, cifrele alea sa se gaseasca si in realitatea de zi cu zi (vezi in istorie situatia din vremea lui Causescu, cand oficial aveam cresteri peste cresteri, dar practic crapam de foame) si al treilea factor care insoteste o crestere economica e cel al cresterii calitatii managementului institutional.

Adica e greu de crezut ca intr-un stat cu coruptie puternica si cu un management al finantelor precar, cresterea poate fi una sustenabila si „accurate”. Boooon. Acum, ca am lamurit cat de cat aceste lucruri, putem sa ne intrebam de unde ar veni cresterea noastra economica.

Din plan intern, teama mi-e ca nu. Industrii romanesti avem putine si nu ar putea genera crestere decat prin prisma exporturilor, ceea ce momentan nu e cazul. Daca ar fi, cresterea ar putea veni din partea comenzilor la export, adica a economiilor straine. Firmele romanesti sunt cu moralul la pamant, cu finantele-n pioneze si cu disponibilizarile la usa.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.