Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

O scurta revenire in V asupra subiectului cresterii economice

de Dan Popa     Dan Popa's Weblog
Joi, 10 septembrie 2009, 9:35 Economie | Finanţe & Bănci

Asadar, de unde poate veni cresterea economica? Si in context, ce e aia crestere economica? Practic, e atunci cand nivelul de trai iti creste. Teoretic, sunt mai multe abordari, in functie de ce vrei sa-ti iasa in final. Ca-n bancul cu contabilul.

Se vorbeste de o crestere reala numai daca fenomenul in sine este rezultat, de exemplu, al sporirii venitului national in raport cu ritmul evolutiei populatiei. Daca in manifestarea indicatorului studiat se inregistreaza aspecte pozitive doar ca urmare a scaderii numarului populatiei, procesul nu poate fi numit crestere economica.

Pe urma, ca sa vorbesti de crestere economica, musai e sa te izbesti in mod placut de trei lucruri: primul, cresterea aia sa se reflecte in niste cifre. Al doilea, cifrele alea sa se gaseasca si in realitatea de zi cu zi (vezi in istorie situatia din vremea lui Causescu, cand oficial aveam cresteri peste cresteri, dar practic crapam de foame) si al treilea factor care insoteste o crestere economica e cel al cresterii calitatii managementului institutional.

Adica e greu de crezut ca intr-un stat cu coruptie puternica si cu un management al finantelor precar, cresterea poate fi una sustenabila si „accurate”. Boooon. Acum, ca am lamurit cat de cat aceste lucruri, putem sa ne intrebam de unde ar veni cresterea noastra economica.

Din plan intern, teama mi-e ca nu. Industrii romanesti avem putine si nu ar putea genera crestere decat prin prisma exporturilor, ceea ce momentan nu e cazul. Daca ar fi, cresterea ar putea veni din partea comenzilor la export, adica a economiilor straine. Firmele romanesti sunt cu moralul la pamant, cu finantele-n pioneze si cu disponibilizarile la usa.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

446 vizualizari

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version