Banca centrala a Rusiei a coborat luni dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 10,5%, dupa ce economia celui mai mare exportator mondial de energie a inregistrat o contractie record, iar economistii se asteapta la o revenire lenta, potrivit NewsIn care citeaza Bloomberg. Institutia a coborat dobanzile de sase ori din 24 aprilie si pana in prezent.

Ultima reducere a dobanzii de politica monetara, cu un punct procentual, a avut loc in data de 10 august.

Totodata, banca centrala a redus rata de refinantare de la 10,75% la 10,5% si a coborat dobanda repo de la 9,75% la 9,5%, schimbarile urmand sa intre in vigoare incepand de marti.

"Decizia este explicata de ansamblul tendintelor macroeconomice, ce au permis bancii centrale sa mentina ritmul coborarii dobanzilor", a anuntat banca centrala, intr-un comunicat.

Economia Rusiei s-a comprimat in trimestrul al doilea cu 10,9%, dupa ce declinul comertului la nivel mondial a redus cererea de exporturile rusesti de materii prime.

Dobanzile mai mici nu au reusit pana acum sa determine reluarea creditarii, iar premierul Vladimir Putin a cerut bancilor care au beneficiat de fonduri guvernamentale sa acorde credite, pentru a ajuta la redresarea economiei interne.