Datele publicate marti, 15 septembrie de Eurostat arata ca in zona euro costurile pe ora cu forta de munca au crescut anual cu 4% in trimestrul II 2009, comparativ cu o crestere de 3,6% in trimestrul I. Bulgaria inregistreaza cea mai mare crestere a costurilor, de 15,5% iar Romania o urmeaza, cu o crestere de 11,7%. In acelasi timp, dinamica acestei cresteri anuale s-a injumatatit in Romania fata de aceeasi perioada a anului 2008.

Cresterile costurilor cu forta de munca au avut un trend descendent in Romania, scazand constant din trimestrul lI 2008 si pana in prezent.

Cu exact un an in urma, cresterea costurilor era de 23,1% in Romania, pe locul 2 la acea vreme dupa Lituania, in care cresterea era de 24,9%.

Practic, din semestrul I 2008 si pana in prezent dinamica cresterii s-a injumatatit. In numai doua state europene costurile cu forta de munca au scazut, in Lituania (cu 6,2%) si Estonia (cu 0,6%).

Cele mai importante componente ale costurilor cu forta de munca sunt salariile si alte costuri non-salariale. La nivelul Uniunii Europene, costurile non-salariale au crescut cu 4,2%, mai mult decat cele salariale, cu 3,9%.

Vezi aicicomunicatul Eurostat.