Liderii europeni, care se vor reuni joi la Bruxelles, vor cere tarilor membre ale G20 sa impuna "sanctiuni la nivel national" daca bancile refuza sa limiteze bonusurile pe care le acorda managerilor, potrivit unui proiect de document obtinut de AFP.

In acest text, care va fi prezentat in cadrul summitului sefilor de stat si de guvern europeni, UE va cere ca bonusurile si primele care vor fi acordate pe viitor sa fie calculate in functie de "performanta pe termen lung", limitand rolul jucat de activitatile speculative pe termen scurt.

Europenii sugereaza ca "remuneratia variabila" platita bancherilor sa fie limitata, urmand sa fie calculata proportional cu veniturile sau profiturile institutiilor financiare, se arata in documentul citat, care ar puta fi inca supus modificarilor.

Pentru ca aceste mecanisme sa fie aplicabile, liderii europeni cer membrilor G20 "sa se puna de acord asupra unor reguli care sa constranga institutiile financiare asupra remuneratiilor variabile, sustinute prin amenintari de sanctiuni la nivel national".

Totusi, nu va fi deloc usor pentru statele europene prezente la summitul celor mai bogate tari si economii emergente de la Pittsburgh, saptamana viitoare, sa convinga Statele Unite sa se ralieze acestui proiect.

Washingtonul se dovedeste reticent in fata ideii de a limita bonusurile bancare, considerate de multi ca fiind responsabile, partial, pentru declansarea crizei mondiale care afecteaza omenirea.