Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca statele europene trebuie sa actioneze singure in privinta reglementarii bonusurilor bancare, daca Statele Unite refuza acest lucru, relateaza AFP.

"Chiar daca americanii nu ne urmeaza, cred ca va trebui sa actionam singuri. Este o problema de legitimitate, sunt pentru libertatea pietelor financiare, dar libertatea cere si reguli", a declarat Barroso, in cadrul unei emisiuni TV5 Monde - RFI, care va fi difuzata duminica seara.

"Este atat de scandalos ce se petrece, este o problema de etica si cred ca, daca va fi necesar, vom actiona singuri", a continuat el.

"Vom lupta pentru stabilirea unei plafonari dar nu pot sa va spun care va fi rezultatul" summitului G20 de la Pittsburgh, a spus presedintele Comisiei Europene.

Liderii europeni vor sa ceara tarilor membre ale G20 sa impuna "sanctiuni la nivel national" daca bancile refuza sa limiteze bonusurile pe care le acorda managerilor.

UE va solicita ca bonusurile si primele care vor fi acordate pe viitor sa fie calculate in functie de "performanta pe termen lung", limitand rolul jucat de activitatile speculative pe termen scurt.