Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Moody's: Caderea guvernului nu are un impact major, pe termen scurt

Agentia de rating Moody's nu se asteapta la un impact major pe termen scurt al caderii guvernului Boc, in conditiile in care FMI s-a aratat pana acum "remarcabil de tolerant" la ritmul lent al reformelor.

Agentia de evaluare subliniaza, insa, ca ratingul Romaniei ar putea fi coborat daca programul de finantare cu FMI si CE cade din cauza unor probleme de implementare, "care ar putea fi legate de instabilitate politica".

Pentru o majorare a ratingului, agentia de evaluare reaminteste ca este nevoie de o imbunatatire a capacitatii institutionale a Romaniei, care se va produce doar daca reformele structurale sunt implementate cu mai mare rigoare, si de intarirea finantelor tarii, printr-o politica fiscala mai prudenta.

Moody's isi mentine prognozele macroeconomice pentru Romania, estimand pentru acest an un deficit bugetar de 9,2% din PIB si o contractie economica de 8,9%.

Ford recheama pentru verificari 4,5 milioane de masini in SUA

Ford a anuntat ca recheama pentru verificari in SUA circa 4,5 milioane de vehicule pentru a inlocui un intrerupator al sistemului de cruise - control care daca s-ar dovedi ca e stricat ar putea cauza incendii. Recall-ul e cel mai recent dintr-o serie ce totalizeaza peste 16 milioane de masini chemate pentru verificari pentru acelasi tip de problema. Ford spune ca intrerupatorul, fabricat de Texas Instruments, poate cauza scurgeri ale lichidului hidraulic care s-ar putea supraincalzi si ar putea lua foc, existand riscul producerii unui incendiu chiar si daca masina este oprita.

Recall-ul include in special SUV-uri si camionete produse intre 1992 si 2003. Ford spune ca masinile nu prezinta un pericol din punctul de vedere al sigurantei fiindca niciunul nu a fost implicat intr-un incendiu, dar le verifica pentru ca potentialii clienti sa nu-si piarda increderea.

Romania a avut in august una din cele mai mici scaderi ale productiei industriale din UE

Productia industriala din Uniunea Europeana s-a diminuat in august cu 13,5% fata de aceeasi luna a anului trecut, in vreme ce in zona euro scaderea a fost de 15,4%, potrivit datelor Eurostat. Scaderi ale productiei s-au inregistrat in toate statele membre UE, una dintre cele mai mici, de 4,4%, fiind consemnata in Romania. O scadere mai lenta a avut loc doar in Polonia, unde productia industriala s-a redus cu 2,5%. Polonia si Romania sunt urmate de Olanda (-6,4%) si de Portugalia (-6,6%). Cele mai mari reduceri ale acestui indicator au fost inregistrate in Estonia (-27,9%), Luxemburg (-27,4%), Finlanda (-21,4%) si Suedia (-19,2%). La nivelul Uniunii Europene, in luna august comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, productia bunurilor de capital s-a redus cu 19,7%, iar cea de bunuri de folosinta indelungata a coborat cu 16,4%. Industria bunurilor intermediare a inregistrat in august o scadere de 18% fata de august 2008, productia de energie s-a diminuat cu 6,2%, iar industria bunurilor de uz curent a scazut cu 3%.

La final principalele repere economice ale zilei:

Astazi incepe cea de-a 22-a editie a Targului de Turism al Romaniei organizat de Romexpo in parteneriat cu camerele de comert si industrie judetene, sub patronajul Ministerului Turismului

Si tot astazi se desfasoara seminarul Evolutia pietei imobiliare si solutii de finantare