Deputatul PSD, Robert Negoita, nu-si mai poate vinde nici una din cele 1.600 de case si alte cateva zeci de terenuri si nu mai poate accesa cele cateva zeci de conturi deschise pe numele sau. Potrivit unor surse din administratia locala Ilfov, Directia de Finante ar fi instiintat acum cateva zile primariile de pe raza judetului ca a dispus sechestru asigurator pe casele si terenurile pe care deputatul PSD le detine in Voluntari, Afumati, Popesti-Leordeni, dar si in Bucuresti sau Constanta. Si cele cateva zeci de conturi i-ar fi fost blocate, ca masura asiguratorie dispusa de fisc din cauza unei datorii de cateva zeci de milioane de euro catre bugetul de stat.

  • "Oficial, n-am primit nici o hartie. O sa contest in prima faza la ANAF pentru ca mi se pare ca este o masura abuziva. Autoritatile au lucrat abuziv din ordinul presedintelui Traian Basescu", a declarat pentru HotNews.ro Robert Negoita.

Sumele reprezentand datoria vehiculata sunt contradictorii. Unele surse vorbesc de 28 de milioane de euro, reprezentand neplata TVA, plus penalitatile aferente, pe tranzactiile imobiliare efectuate in calitate de persoana fizica de Robert Negoita intre 2006 si 2008. Altele surse vehiculau, acum doua luni, o suma mult mai mica: 10 milioane de euro.

Sechestrul asigurator se dispune, potrivit legii, atunci cand se constata existenta pericolului ca debitorul sa se sustraga urmaririi fiscale, sa-si ascunda sau sa-si risipeasca patrimoniul.

Potrivit declaratiei de avere, deputatul PSD detine si imobile cu valoare de impozitare de peste un milion de euro. De exemplu, un imobil care ajunge la doua milioane de euro a fost cumparat de Robert Negoita in 2007, are 10.850 metri patrati si se afla in Voluntari.

"Oficial, n-am primit nici o hartie. O sa contest in prima faza la ANAF pentru ca mi se pare ca este o masura abuziva. Autoritatile au lucrat abuziv din ordinul presedintelui Traian Basescu", a declarat pentru HotNews.ro deputatul PSD Robert Negoita.

El sustine ca nu a ramas, in prag de campanie, fara bani pentru sponsorizarea partidului pentru ca "multi dintre prietenii mei din zona de afaceri si-au declarat disponibilitatea de a sponsoriza campania electorala a lui Mircea Geoana". El sustine ca afacerile sale nu sunt afectate de aceasta masura, pentru ca atunci cand a intrat in politica si-a transferat actiunile pe numele familiei, si ca masura il vizeaza ca persoana fizica.

  • Gandul a scris inca de la inceputul lunii septembrie ca Robert Negoita este dator la fisc, insa datoriile vehiculate erau mai mici.
  • Business Standard a scris ca Robert Negoita este cel mai mare potential datornic dintre cei 7.000 de romani care au vandut locuinte in ultimii doi ani. Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare pentru care nu s-a virat TVA, aflate in vizorul ANAF, este de 14,8 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro). Fiscul a trimis pana acum doar cinci impuneri, iar alte aproape 30 urmau sa fie trimise.
  • Evenimenul Zilei a scris recent ca, pe langa Robert Negoita, si Tantareanu, Netoiu, Codin Maticiuc au de dat bani la stat. Cei care s-au imbogatit in perioada 2006-2008 din tranzactii imobiliare si nu au trecut pe la Fisc, sa plateasca TVA, se vad nevoiti sa se desparta de o parte din averile facute.

Robert Negoita a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr 36 (Judetul Teleorman), colegiul uninominal nr 1 format din orasul Turnu Magurele si comunele: Beciu, Călmăţuiu, Crângeni, Islaz, Liţa, Lunca, Plopii-Slăveşti, Saelele, Salcia, Segarcea-Vale, Slobozia Mândră si Uda-Clocociov.

De la investire, Robert Negoita a luat o data cuvantul in plen, a semnat patru initiative legislative si a adresat o interpelare, alaturi de alti trei deputati PSD+PC, ministrului Economiei, Adrian Videanu.

Robert Negoita a facut parte din Comisia de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru actiuni de promovare a turismului si a imaginii Romaniei.