Fondul Monetar International este ingaduitor cu Romania. Daca Parlamentul va vota Bugetul, urmatoarea transa de bani va veni in a doua jumatate a lunii decembrie. Daca nu, nu. Mihai Tanasescu, intr-o scurta discutie cu Hotnews.ro a admis ca FMI nu e nici interesat si nici deranjat de criza politica, pentru Fond important fiind doar bugetul. Exista riscuri, in opinia lui Tanasescu, ca Romania sa nu primeasca banii, dar reprezentantul Romaniei spera sa nu se ajunga pana acolo.

Rep: Care sunt riscurile ca Romania sa nu primeasca transa urmatoare? In Romania a aparut un raport in care se face o paralela cu Letonia, care in conditii similare, a primit cu 6 luni intarziere una din transe.

Mihai Tanasescu:Riscuri exista, dar sper ca autoritatile sa priceapa care sunt prioritatile acestei perioade si mai ales care sunt prioritatile anului viitor. Daca va exista o intelegere a acestor prioritati, banii vor veni in a doua jumatate a lunii decembrie.

Rep: Domnule Tanasescu, haideti sa lamurim care sunt aceste prioritati.

Mihai Tanasescu: Acceptarea bugetului de stat, acceptarea tintei de deficit bugetar (5,9 % - n.red) convenita cu Fondul pana la finele acestui an pentru a nu se intra in 2010 fara acest instrument.

Rep: De acceptat, il accepta...

Mihai Tanasescu: Ma refer si la aprobarea Bugetului pana la sfarsitul anului, ca sa fiu explicit.

Rep: Delegatia Fondului care vine saptamana viitoare in Romania...

Mihai Tanasescu: Aceasta delegatie nu e doar a FMI, ci si a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale. Ei stiu foarte bine ca vine intr-o tara cu un Guvern provizoriu, in care partidele politice sunt in campanie electorala...

Rep: Inteleg ca nu sunt deranjati de aceasta criza politica.

Mihai Tanasescu: Nu, nici pe departe.

Rep: Micile incendii politice sunt secundare, in opinia Fondului?

Mihai Tanasescu: Absolut secundare!

Rep: Si daca vom avea un Guvern abia dupa alegeri?

Mihai Tanasescu: În cazul în care un nou guvern este validat după alegerile prezidenţiale, probabil ca va urma o noua vizita, dar repet, asta numai daca bugetul pe 2010 nu este aprobat până la finalul acestui an. Va trebui să ne asigurăm că un eventual cabinet nou va mentine ţintele convenite.

Rep: Domnule Tanasescu, am sa va intreb foarte direct: ce ar trebui sa se intample ca Romania sa nu primeasca transa urmatoare?

Mihai Tanasescu: Ca sa va raspund scurt, ar trebui ca Romania sa nu aiba bugetul aprobat .

Mihai Tanasescu este reprezentantul actual al Romaniei la FMI. Fost ministru al Finantelor, Tanasescu a mai functionat ca director general la Departamentul Veniturilor Statului-impozite directe, Ministerul de Finante (1990-1992), dar si Director General - Departamentul Bugetului de Stat, Ministerul de Finante (1992-1993). El a mai ocupat functia de Director Executiv Adjunct - Banca Mondiala, Washington DC intre 1997 si 2000.