Daca te plimbi pe Wall Street si deschizi vorba despre salariile si bonusurile celor de acolo, risti sa fii privit cu maxima circumspectie si in final, ocolit. Daca deschizi acelasi subiect intr-o piata plina de oameni din middle class, ai toate sansele sa fii aclamat. Opinia publica americana e indignata pe buna dreptate de castigurile financiare ale bancherilor, noteaza AFP.

De partea cealalta, bancherii spun ca se simt pe nedrept stigmatizati si ca limitarea salariilor nu va face decat sa provoace o hemoragie a bancherilor buni, in final tot Statul fiind cel care va pierde.

Oficial, niciun angajat al NYSE de pilda, nu comenteaza un proiect de lege cum e cel propus de Administratia Obama cu privire la limitarea bonusurilor. Neoficial, abia asteapta sa iti spuna punctul lor de vedere.

„Sa presupunem ca limitezi salariile sefilor de banci sau chiar si pe cele ale traderilor care intr-adevar fac bani. Stiti ce se va intampla? Cei buni vor pleca in alta parte, iar banca sau departamentul din care pleaca nu vor mai plati statului taxe mari pentru ca nu vor mai fi profituri atat de mari. E nevoie de oameni foarte buni pentru a face o companie sa mearga foarte bine in asemenea conditii”, spune unul din angajatii NYSE, in varsta de 52 de ani si care lucreaza acolo din 1980.

In plus, mai adauga el, scaderea salariului este o penalizare, corect? Din senin, nimeni nu iti ia din salariu, evident. Dar daca eu imi fac treaba bine, de ce sa fiu penalizat? Ar fi complet idiot!

„Cat vor sa ofere unui sef de banca? 100.000 de dolari pe an? OK, sa faca cuiva o oferta la nivelul asta si sa vada care dintre actualii sefi, care castiga 10-15 milioane anual, se va interesa de jobul ala”, mai adauga un trader care lucreaza pentru Bank of America.

Alti dealeri vorbesc despre salarii normale de 100 de milioane pe an, dand exemplul patronului Phibro, divizia de curierat petrolier a Citigroup, vanduta recent celor de la Occidental Petroleum. "Omul a adus bancii un miliard de dolari si a primit 10 la suta. Comisionul nu e atat de urias ca cifra relativa, dar in valoare absoluta pare dement", a admis el.

Seful Fed, Ben Bernanke, a cerut recent bancilor americane revizuirea grilei de salarizare, lucru cu care bancile nu sunt deloc de acord.