Proiectul de buget pe anul viitor, de a carui aprobare depinde eliberarea urmatoarei transe din imprumutul FMI a fost calculat in varianta aprobarii Legii salarizarii unitare, a Legii privind reformarea administratiei locale si a Legii educatiei. In cazul in care Curtea va decide, e nevoie de un Plan B, care nu stiu sa existe in acest moment", a declarat pentru Hotnews Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Legile, care au un impact consistent asupra cheltuielilor bugetare, sunt in acest moment blocate la Curtea Constitutionala de catre PNL, care a sesizat institutia in 24 septembrie cand a cerut un aviz pentru presupuse incalcari ale Constitutiei.

"Asa cum este facut bugetul acum, raspunde in intregime conditiilor pe care Romania le-a convenit cu Fondul Monetar si speram ca proiectul sa fie trecut in timp util prin Parlament", a mai spus Tanasescu pentru Hotnews.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Fondul prognozeaza un declin economic de 8,5% in acest an in Romania, urmat de o crestere de 0,5% in 2010. Guvernul si FMI au convenit, in luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB in acest an, fata de tinta de 4,6% stabilita la momentul incheierii acordului stand-by, in luna martie. Noua proiectie prevede si o reducere a deficitului bugetar la 5,9% din PIB anul viitor.