Comisia Europeana estimeaza ca economia Romaniei se va comprima in acest an cu 8%, revizuind prognoza anterioara care prevedea o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 4%, se arata in prognoza de toamana publicata marti. Totodata, CE a modificat prognoza de crestere economica pentru anul viitor de la zero la 0,5% si a estimat un avans de 2,6% pentru 2011.

CE arata primele semne ale relansarii economiei au inceput sa apara in a doua jumatate a anului.

"Declinul productiei industriale si al exporturilor a inceput sa se tempereze, iar creditarea a crescut in august dupa cinci luni consecutive de scadere. Prognoza presupune ca aceste trenduri se vor consolida in urmatoarele trimestre", se arata in document.

Analistii CE estimeaza ca economia Romaniei va reveni pe crestere in primul trimestru al anului viitor, avansul PIB urmand sa fie de 0,5% in 2010, pentru ca in 2011 sa ajunga la 2,6%. Relansarea economica va ramane insa fragila, datorita necesitatii unei ajustari fiscale, restrangerii fluxurilor de capital, cel putin fata de nivelurile anterioare crizei, si a cresterii ratei somajului.

Deficitul bugetar va ajunge in 2009 la 7,8% din PIB

In ceea ce priveste deficitul bugetar, acesta va ajunge in acest an la 7,8% din PIB. In prognoza anterioara, CE prevedea un deficit bugetar de 5,1% din PIB. In anii urmatori, acest indicator va scadea pana la 6,8% din PIB in 2010, pentru ca in 2011 sa se plaseze la 5,9% din PIB.

"O comprimare a economiei mai puternica decat fusese anticipata in prima jumatate a anului a determinat un declin semnificativ al veniturilor bugetare. Deficitul bugetar este prognozat sa se deterioreze de la 5,5% din PIB in 2008, la 7,8% din PIB in 2009. Totusi, atingerea acestei tinte presupune ca guvernul va implementa masurile anuntate de inghetare a salariilor din sectorul public. Mai mult, aceste tinte presupun implementarea integrala a reducerii de costuri cu bunurile, serviciile si subventiile", se arata in documentul CE.

Comisia Europeana avertizeaza insa ca riscurile se mentin la un nivel ridicat. "Situatia politica tensionata din prezent ar putea intarzia implementarea masurilor anuntate de reducere a cheltuielilor si ar putea slabi dorinta si abilitatea autoritatilor de a controla cresterea cheltuielilor publice ce are loc, in mod traditional, la finalul anului", se mai arata in prognoza.

Deficitul bugetar ridicat va duce la dublarea datoriei publice, de la 13,6% din PIB in 2008 la 31,3% din PIB in 2011, insa, cu toate acestea, va ramane unul dintre cele mai mici niveluri din Uniunea Europeana. Astfel, datoria publica va fi de 21,8% din PIB in 2009 si de la 27,4% din PIB in 2010.

Comisia Europeana estimeaza ca inflatia se va plasa in acest an la 5,7%, cu mult peste tinta BNR, de 3,5% +/- un punct procentual. Cresterea preturilor se va tempera insa in urmatorii doi ani, urmand sa ajunga la 3,5% in 2010 si 3,4% in 2011.

Presiunile salariale s-au diminuat considerabil pe parcursul acestui an, insa este posibil ca acestea sa reapara, la o intensitate mai redusa, dupa ce economia isi va reveni, se mai arata in document.

In ceea ce priveste rata somajului, prognoza de toamna a CE prevede o crestere a acestui indicator de la 5,8% in 2008 la 9% in acest an, pentru ca sa scada treptat in anii urmatori, pana la 8,5% in 2011.