Parlamentul a adoptat, miercuri, cu 259 de voturi pentru (PSD, PNL, UDMR si minoritati), 4 impotriva si 120 de abtineri (PDL), o hotarare ce permite Guvernului Boc sa vina in fata Legislativului cu proiectul de buget pentru anul 2010. Potrivit Constitutiei, Guvernul Boc, demis luna trecuta prin motiune de cenzura, nu putea merge in fata Parlamentului cu proiectul de buget.

UPDATE 1: Vasile Blaga a declarat pentru HotNews.ro ca PDL va ataca la Curtea Constitutionala hotararea Parlamentului, in timp ce alti PDL-isti sustin ca partidul ar putea sa nu atace hotarirea Parlamentului, pentru ca un astfel de atac ar aduce prejudicii de imagine.

UPDATE 2: Corneliu Liviu Popescu, profesor de Drept Constitutional: Este in mod evident o hotarire neconstitutionala. Potrivit Constitutiei, guvernul interimar nu poate face decit gestionarea treburilor curente. In mod normal, oricine o va ataca la Curtea Constitutionala va avea cistig de cauza.

UPDATE 3: Un PSD-ist (sub protectia anonimatului): Stricto sensu, e clar neconstitutionala, dar ce mai conteaza printre atitea acte neconstitutionale. Oricum, CCR va da un termen prin martie.

Textul hotararii adoptate de Parlament:

"Tinand seama de obligatiile care revin Romaniei in baza acordurilor cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, luand act de situatia de criza economica, sociala si politica, Parlamentul Romanei, reunit in sedinta comuna din data de 4 noiembrie in baza art. 67 din Constitutie, si art. 1, punctul 22 din Regulamentul sedintelor comune, Camera Deputatilor si Senatul adopta prezenta hotarare, care contine un singur articol. Se solicita Guvernului Romaniei sa transmita in cel mai scurt timp Parlamentului, prin derogarea de la prevederile art. 26, alin. 3 din Legea 90/2001, proiectul Bugetului de Stat si proiectul Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pe 2010 in vederea dezbaterii si adoptarii acestuia".

Constitutia prevede insa ca "Guvernul al cărui mandat a încetat [...] îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice".

Adoptarea bugetului pentru 2010 in luna decembrie este una dintre conditiile-cheie impuse de FMI pentru eliberarea celei de-a treia transe din imprumutul pentru Romania, la sfarsitul acestui an.

Vicepresedintele PSD, Dan Nica, a anuntat, marti seara, ca PSD, dupa consultari cu PNL si cu UDMR, a decis sa propuna adoptarea, miercuri, a unei hotarari a Parlamentului care sa dea dreptul Guvernului demis condus de Emil Boc sa propuna un proiect de buget pe 2010.

La sfarsitul saptamanii trecute, Emil Boc a declarat ca proiectul de buget pentru anul viitor va fi finalizat de Guvern in prima decada a lunii noiembrie si ar putea fi promovat in Parlament sub forma unei initiative legislative de catre membrii Cabinetului care sunt si parlamentari.