Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Directorul general FMI, Dominique Strauss-Kahn: Nu am o grija deosebita in privinta acordului cu Romania. Se schimba Guvernul, asa ca exista o oarecare intarziere

Acordul Fondului Monetar International cu Romania decurge conform planului. Bucurestiul se confrunta cu o schimbare de guvern, asa ca exista o oarecare intarziere, a explicat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn. Oficialul a declarat, insa, ca nu este ingrijorat in mod special de acest program. Mai ales ca intr-o situatie similara se afla si Ucraina, unde alegerile prezidentiale au amanat de asemenea discutiile din acordul stand-by. Cand oamenii sunt in campanii electorale, deciziile pot fi un pic diferite fata de negocierile purtate in urma cu un an, a precizat directorul Fondului.

Jeffrey Franks: Rata somajului ar putea atinge 10% in Romania in 2010

Seful delegatiei Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks, s-a declarat optimist in legatura cu evolutia economica din tara. Romania se afla la finalul caderii libere, a declarat Jeffrey Franks. Insa rata somajului ar putea creste anul viitor pana la 10%, pentru ca in a doua jumatate a anului 2010 sa intre pe un trend ascendent. In ceea ce priveste contractia Produsului Intern Brut, seful delegatiei FMI estimeaza ca ultimul trimestru al acestui an va fi tot negativ. Scaderea se va apropia de nivelul minim, pentru ca in trimestrele II si III din anul viitor, cifrele sa fie din nou pozitive. Oficialul FMI a vorbit si despre deficitul bugetar, despre care sustine ca se va clasa intre 3 si 4 procente, in anul 2011.

Summit G20 fara rezultat. Temele care au divizat marile puteri: finantarea luptei impotriva schimbarilor climatice si instalarea taxei pe tranzactiile financiare internationale

Ministrii de Finante din statele G20, reuniti sambata in Scotia, nu au ajuns la niciun acord. Temele care au divizat marile puteri au fost finantarea luptei impotriva schimbarilor climatice si instalarea unei taxe pe tranzactiile financiare internationale. La intalnire a fost prezent si premierul britanic Gordon Brown, care a facut apel la marile state industrializate sa introduca rapid un impozit pe tranzactiile financiare internationale. Propunerea a fost ignorata, insa, de toti cei prezenti, iar subiectul nu a fost dezbatut in cadrul reuniunii. In replica, directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca introducerea unui asemenea impozit este imposibila, din punct de vedere tehnic. Organizatia pe care o conduce lucreaza, insa, la un sistem pe care l-a numit "taxa FMI". Este vorba despre un fel de prima de asigurare care va permite constituirea "unui fond de rezerve care sa serveasca in caz de criza", a explicat Strauss-Kahn.

De la caderea Zidului Berlinului, 1.300 de miliarde de euro au fost transferate din vestul Germaniei catre fosta RDG

Aproximativ 1.300 de miliarde de euro au fost transferate din Germania de Vest catre fostul RDG, dupa caderea Zidului Berlinului. Banii au avut ca scop modernizarea estului, iar o treime dintre acesti bani s-a dus pe servicii sociale. Dar elementul cel mai surprinzator al cercetarii nu se refera la suma totala, care este ridicata, ci la faptul ca transferurile financiare au fost tot mai mari in ultimii ani. La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, economistii germani sustin ca fosta RDG nu mai are nevoie de "perfuzie financiara". Investitiile ar trebui sa respecte un echilibru, chiar daca o recuperare totala fata de economia din Germania de Vest este imposibila, sustin oficialii de la Berlin.

China isi majoreaza investitiile in Africa, in ciuda crizei economice globale

China isi majoreaza investitiile in Africa, in ciuda crizei economice globale. Beijingul va imprumuta statele africane cu 10 miliarde de dolari. Anuntul a fost facut de premierul chinez, care s-a angajat si sa anuleze datoriile anumitor tari africane. Principalul motiv al deciziei de la Beijing il reprezinta interesul pentru materiile de pe continent, in special pentru petrol si minereuri. Schimburile comerciale dintre China si Africa s-au intensificat in ultimii 10 ani, impulsionate de nevoile Chinei in ceea ce priveste resursele si de cererea tot mai mare a Africii pentru produse ieftine.

La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:

- Ministerul Mediului organizeaza o conferinţă naţională de promovare a achiziţiilor publice ecologice

- Misiunea Fondului Monetar Internaţional se afla în ultima zi a vizitei in România, pentru a doua revizuire a acordului stand-by