Un fost angajat al bancii HSBC din Geneva a furat mii de informatii privitoare la conturile bancare, pentru a le transmite apoi Frantei. Dezvaluirea apare in cotidianul francez Le Parisien, care intra pe firul operatiunii si explica ce a urmat dupa furtul datelor. In luna august, ministrul francez al Bugetului, Eric Woerth, a anuntat ca a intrat in posesia unei liste de 3.000 de detinatori de conturi in Elvetia, banuiti de evaziune fiscala.

Intrebat cine i-a furnizat aceste nume, ministrul a declarat ca le-a obtinut "anonim si fara compensatie financiara, prin declaratiile institutiilor bancare". Le Parisien informeaza, insa, ca potrivit informatiilor pe care le detine o parte din aceasta lista provine de la un furt realizat la sfarsitul anului 2008, in prejudiciul HSBC Private Bank din Geneva. Publicatia din Hexagon noteaza ca autorul infractiunii este un fost angajat al serviciului informatic al bancii, astazi refugiat in Franta.

Banca "pradata" a depus o plangere, iar Elvetia a deschis o ancheta. Franta se face ca nu aude si refuza pentru moment sa trimita Elvetiei datele bancare pe care le detine, scriu jurnalistii francezi. Ba mai mult, Franta a infiintat o comisie de ancheta cu sarcina sa analizeze "mii de conturi" care provin din furtul realizat de fostul angajat al HSBC din Geneva.

Procurorul din Nisa, Eric de Montgolfier, a deschis apoi o ancheta preliminara, "in cel mai mare secret". Acesta banuieste ca o parte dintre locuitorii aflati in competenta sa teritoriala au deschis conturi in banca din Geneva pentru spalare de bani. Asa ca insista sa-i parvina informatiile cu privire la acestia, explica Le Parisien.

De cealalta parte, HSBC Private Bank din Geneva confirma furtul, dar asigura ca, "dupa cunostintele noastre", lista nu contine "mai mult de 10 clienti" si "datele sunt vechi". Autoritatile franceze continua sa pastreze, insa, tacerea, iar procurorul din Nisa, "de obicei vorbaret", refuza orice comentariu "in acest stadiu al anchetei", noteaza publicatia. In tot acest timp, fostul angajat al HSBC traieste sub protectie.