Bancile se vor confrunta cu probleme in 2010, in contextul in care executarea garantiilor este un proces foarte dificil, anticipeaza directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, care considera ca vor mai exista insolvente in randul companiilor mari.

"Sunt convins ca da (vor mai aparea insolvente la companiile mari - n.r.), pentru ca in final lumea a incercat sa amane cat mai mult", a spus Negritoiu pentru Mediafax.

El considera ca printre problemele cu care se va confrunta sistemul bancar anul viitor se numara sanatatea financiara a clientilor, a corporatiilor cu care lucreaza si, mai ales, insolvente si falimente si repercursiunile acestora asupra situatiilor financiare ale institutiilor de credit.

"Pana la urma garantia nu este garantie. Dai credite pe garantii si acestea nu folosesc la nimic. Bancile vor avea probleme din punctul asta de vedere: nu pot nici sa recupereze imprumuturi, nici sa execute garantiile", a spus Negritoiu.

Seful ING crede ca, in ceea ce priveste corporatiile, bancile isi vor mentine prudenta, in contextul in care riscul pe Romania este in crestere, inclusiv din cauza capacitatii de a executa colateralul in conditii de criza.

El a precizat ca bancile din Romania nu s-au mai aflat in situatia de a trece la executare silita si nu au stiut pana in prezent cat de dificila este aceasta operatiune.

Totodata, seful ING Bank Romania estimeaza ca oferta de credite se va imbunatati si diferentia, dar ca cererea de imprumuturi va fi mai selectiva.