China are sanse mari sa depaseasca Germania si sa devina primul exportator la nivel mondial, in 2009, in ciuda incetinirii exporturilor din cauza crizei economice mondiale. Declaratia vine de la ministrul adjunct al Comertului, Zhong Shan, care a declarat ca participarea Chinei la comertul mondial va depasi 9% anul acesta, fata de 8,6% in 2008, informeaza AFP.

"China va depasi, probabil, Germania si va deveni primul exportator mondial", a declarat Zhong Shan. In primul semestru, exporturile chineze de marfuri le-au depasit la mica diferenta pe cele ale Germaniei, a aratat in luna august Organizatia mondiala a comertului. Exporturile Chinei au atins in primul semestru 521,7 miliarde de dolari, fata de 521,6 de miliarde de dolari in cazul Germaniei.

Tara asiatica va face fata "unei situatii mai complicate in ceea ce priveste comertul exterior" in 2010, avand in vedere incertitudinile legate de cererea mondiala si de stabilitatea cursului de schimb a monedei nationale, yuan-ul, a precizat Zhong.

In primele 11 luni ale anului 2009, exporturile chineze au scazut cu 18,8% fata de aceeasi perioada a lui 2008.