Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Seful FMI Europa: Romania are perspective bune in urmatoarele trimestre

Romania nu va avea probleme in ceea ce priveste primirea celei de-a treia transe a imprumutului de la Fondul Monetar International. Asigurarea vine de la seful pentru Europa al FMI, Marek Belka. Acesta a declarat ca singura conditie pe care tara noastra o mai are de indeplinit este adoptarea bugetului pentru 2010. Un lucru pentru care oficialul nu vede “nicio problema". Acesta a precizat ca perspectivele Romaniei pentru urmatoarele trimestre sunt "bune". "Romania este un stat membru al Uniunii Europene, cu o banca centrala independenta si solida", a incheiat Marek Belka.

Emil Boc a cerut Ministerului Finantelor regandirea impozitului forfetar

Premierul Emil Boc a cerut modificarea impozitului forfetar. Seful Executivului i-a solicitat ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, sa regandeasca impozitul care se aplica firmelor si care "si-a epuizat resursele", in opinia prim-ministrului. Boc a explicat si ce forma trebuie sa capete impozitul minim, in 2010: acesta trebuie reorientat si restrans doar spre acele domenii unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta, cum ar fi industria hoteliera si restaurantele. Premierul a subliniat ca peste tot in lume se aplica un impozit asemanator, in aceste sectoare.

Leul in 2009: volatil si anemic, dar sustinut de Banca Centrala

Dupa o evolutie sinuoasa in 2009, moneda nationala intra in 2010 pe un trend de usoara depreciere. Tendinta actuala a cursului de schimb ar putea ajuta Banca Nationala sa profite de apetitul relativ ridicat din pietele financiare, pentru a-si consolida rezervele valutare, spun dealerii din piata, potrivit unei analize HotNews.ro. BNR a sprijinit leul, din ratiuni de stabilitate financiara. Potrivit consilierului Guvernatorului, Lucian Croitoru, lipsa unui acord cu Fondul Monetar International ar fi dus cursul valutar la 6 lei pentru un euro. Acest nivel ar fi insemnat un dezastru atat pentru companii, cat si pentru populatia care are contractate credite la banci. Dealerii din piata spun ca, in lipsa unui sprijin al BNR, cursul ar ajunge la 5 lei pentru un euro, nivel de asemenea periculos pentru populatie si firme. Potrivit unor surse bancare, Banca Centrala va pastra nivelul cursului la actuala valoare, 4,2 lei pe euro, pentru inceputul acestui an, cand presiunile de depreciere a monedei nationale ar putea fi insemnate.

SUA: Chirie gratuita timp de sase luni, televizoare cu plasma si benzina de 100 de dolari, printre facilitatile acordate chiriasilor de catre proprietarii de apartamente

Americanii inchiriaza apartamente la superoferte. Dupa caderi considerabile ale pietei imobiliare din Statele Unite ale Americii, proprietarii de locuinte le ofera chiriasilor diverse facilitati: unii au eliminat chiriile timp de sase luni, iar altii promit televizoare cu plasma si echipamente electrocasnice noi. Multi proprietari au redus chiriile lunare si au simplificat procedurile pentru cei care care doresc sa inchirieze o locuinta. In Carolina de Sud, se ofera si carduri de 100 de dolari pentru benzina. In Washington, un dezvoltator a construit un cinematograf digital de 24 de locuri, cu acces gratuit pentru chiriasi. Potrivit unui studiu, chiriile au scazut cu 3,5% in 2009, iar anul acesta vor cobori se pare cu inca 2 procente.

Apple se pregateste sa lanseze in ianuarie Tablet PC-ul "iSlate"

Apple se pregateste sa lanseze Tablet PC-ul "iSlate". Actiunile companiei au crescut in ultimele zile la bursa, dupa mai multe zvonuri potrivit carora pe 26 ianuarie se va lansa mult asteptatul gadget. Viitorul device ar putea semana cu un iPod Touch mai mare, cu diagonala de 10 inch si va costa aproximativ 1.000 de dolari. Dispozitivul se va putea conecta la internet wireless sau prin 3G si se va comporta ca un computer, permitand utilizatorului sa urmareasca filme sau sa asculte muzica. Apple a inregistrat deja domeniul de internet "iSlate.com", care ar putea ajunge pe piata la mijlocul anului, daca va fi lansat luna aceasta.