Fitch Ratings a confirmat luni ratingul Statelor Unite pentru datoriile pe termen lung la nivelul "AAA", cu perspectiva stabila, insa autoritatile americane trebuie sa ia "decizii dificile" privind finantele publice, pentru a mentine increderea pe termen lung, potrivit AFP. Agentia a aratat ca, pe termen scurt, riscurile la adresa acestor calificative sunt minime, avand in vedere flexibilitatea economica si financiara exceptionala si rolul dolarului de principala valuta folosita pentru rezervele valutare mondiale.

Pe termen lung insa, cea mai mare economie a lumii trebuie sa faca eforturi mai mari pentru a-si pune finantele in ordine.

"Vor trebui luate masuri dificile privind cheltuielile si fiscalitatea, pentru a consolida increderea pietelor in sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, precum si in capacitatea de a mentine inflatia la un nivel scazut", a declarat Brian Coulton, analist sef pentru economie mondiala la Fitch.

Acesta a mai spus ca in absenta masurilor de reducere a deficitului bugetar, in urmatorii trei pana la cinci ani, gradul de indatorare guvernamentala se va apropia, in a doua jumatate a deceniului, de un nivel care va exercita presiuni asupra ratingului "AAA".

Fitch estimeaza pentru SUA un deficit bugetar de 11,4% din PIB pentru 2009 si prognozeaza ca acesta va ajunge la 11% in acest an si la 8,5% in 2011. Totodata, ponderea datoriei publice va creste de la 79% din PIB in 2009 la 89% din PIB in 2010 si la 94% din PIB in 2011.