Companiile care au beneficiat anul trecut de reesalonarea sau rescadentarea creditelor si nu au reusit sa se redreseze ar putea fi "executate" de catre banci, a declarat Arin Octav Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, intr-un interviu acordat Forum Invest. El a mai precizat ca pentru imbunatatirea situatiei companiilor din Romania, statul ar trebui sa-si respecte obligatiile, sa plateasca la timp lucrarile de care beneficiaza si sa ramburseze TVA-ul.

“Tot sistemul bancar a fost dispus sa reesaloneze, sa rescadenteze creditele, a dat niste facilitati. Cei care au primit astfel de facilitati anul trecut si nu au reusit sa se redreseze trebuie sa se astepte ca anul acesta nu vor mai primi asa ceva si momentul adevarului se apropie foarte tare. In februarie-martie bancile vor incepe sa execute”, a declarat Arin Octav Stanescu.

El a mai precizat ca pentru imbunatatirea situatiei companiilor din Romania, statul ar trebui sa-si respecte obligatiile, sa plateasca la timp lucrarile de care beneficiaza si sa ramburseze TVA-ul.

“Foarte multi intreprinzatori ajung in procedura insolventei si datorita faptului ca nu li se platesc banii pentru lucrari sau TVA-ul datorat”, a spus Stanescu.

De asemenea, acesta este de parere ca statul ar trebui sa creasca volumul garantiilor guvernamentale si sa extinda sistemul de garantare folosit in programul Prima Casa si altor companii.

“Sistemul de garantare folosit in programul Prima Casa ar putea fi aplicat si altor societati comerciale – se pot acorda garantii de 10 miliarde euro. S-ar obtine astfel deblocarea creditului pentru ca daca ar exista garantii guvernamentale pentru creditele ce vor fi acordate de catre banci atunci si dobanda se va reduce si bancile vor fi mai doritoare sa dea credite si companiile vor cere mai multe credite”, a mai spus presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa.