Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Misiunea FMI va recomanda eliberarea urmatoarelor doua transe pentru Romania

Misiunea Fondul Monetar International (FMI) va recomanda board-ului de la Washington, la mijlocul lunii februarie, sa elibereze urmatoarele doua transe pentru Romania, a anuntat seful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

O misiune a FMI se afla in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Comisia Europeana ar putea fi flexibila in ce priveste tinta de deficit bugetar de 3% in 2011

Fabienne Ilzkovitz, reprezentanta Comisie Europene declara ca se analizeaza posibilitatea ca Romaniei sa-i fie acordat mai mult timp pentru corectarea deficitului bugetar la un nivel de sub 3% din PIB dar decizia trebuie luata de catre ECOFIN - posibil in cadrul reuniunii de la jumatatea lunii februarie.

Aceasta a mai precizat ca Executivul de la Bruxelles doreste aderarea Romaniei la zona euro cat mai curand posibil, dar numai daca economia este pregatita in acest sens. Ilzkovitz a precizat ca, pentru a adera la zona euro, Romania trebuie sa aiba timp de 2 ani consecutiv deficitul bugetar sub 3%.

Vanzarile de case noi din SUA au scazut in decembrie la minimul ultimelor noua luni

Vanzarile de locuinte noi din Statele Unite au scazut in mod neasteptat in ultima luna a anului trecut, cu 7,6% in ritm anual, la 342.000 unitati, ceea ce semnaleaza ca facilitatile fiscale acordate de guvern nu mai sustin cererea, anunta departamentul american de comert.

Volumul vanzarilor din decembrie este cel mai mic din martie 2009. Pe ansamblul anului trecut, vanzarile de case noi au scazut cu 23%, la 374.000, la cel mai scazut nivel din 1963.

Un pas inapoi in ce priveste problema locuintelor, care a fost cauza celei mai grave recesiuni din anii '30, combinat cu o rata medie a somajului estimata la 10% in acest an, ar putea pune presiune pe preturile caselor si pe profiturile constructorilor pentru o mare parte din 2010.

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea petrochimiei de la Arpechim de catre Oltchim

Consiliul Concurentei a avizat preluarea de catre Oltchim a activitatilor de petrochimie de la Arpechim, incheierea tranzactiei fiind conditionata de obtinerea acestei autorizatii. Oltchim va plati 13 milioane de euro companiei Petrom pentru preluarea activitatilor de petrochimie de la Arpechim. Consiliul Concurentei mai aminteste ca activitatea de pretrochimie de la Arpechim si-a oprit productia in luna noiembrie 2008, iar instalatiile au intrat in consevare. Acestea isi vor relua activitatea dupa preluarea de catre Oltchim. Totodata, cei aproximativ 560 de salariati din cadrul activitatii de petrochimie din Arpechim vor fi transferati la Oltchim.

Barack Obama ingheata salariile colaboratorilor sai

Presedintele american, Barack Obama, a decis sa inghete salariile principalilor sai colaboratori de la Casa Alba, intr-un gest simbolic fata de americanii afectati de criza economica. Barack Obama face acest anunt chiar cu ocazia discursului despre Starea Natiunii. Potrivit cotidianului The Washington Post, aceasta masura se va baza pe decizia, adoptata anul trecut de presedintele american, de a ingheta salariile oficialilor guvernamentali si consilierilor prezidentiali care castiga mai mult de 100.000 de dolari pe an.

La final principalele repere ale zilei:

Astazi sunt prezentate datele statistice ale pietei auto pentru anul 2009 - conferinta de presa organizata de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile

si tot astazi Centrul de Asistenta pentru Diseminarea Statisticilor Europene organizeaza un seminar privind promovarea produselor si serviciilor EUROSTAT