Sefii bancilor centrale, economistii si politicienii prezenti la Forumul Economic Mondial de la Davos au criticat politica monetara si comerciala a Chinei, punand sub semnul intrebarii capacitatea tarii de a controla supraincalzirea economiei. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a lansat miercuri, in discursul inaugural, o serie de critici la adresa Chinei, estimand ca incurajarea dezechilibrelor comerciale afecteaza procesul de recuperare a economiei mondiale, informeaza AFP.

"Instabilitatea ratelor de schimb si subevaluarea anumitor monede impiedica dezvoltarea unui comert echitabil si o concurenta loiala", a precizat Nicolas Sarkozy. Oficialii chinezi intampina dificultati in convingerea interlocutorilor ca Beijingul actioneaza in interesul economiei mondiale, prin decizia de a mentine la un nivel scazut cursul yuanului in raport cu dolarul si prin mentinerea unui excedent comercial urias (196,1 miliarde de dolari in 2009).

"Mentinerea dezechilibrelor externe" a fost criticata si de seful bancii centrale din Kuweit, Ibrahim Dabdoub. "Intr-un fel sau altul, trebuie sa tratam aceasta parte a dezechilibrelor. Trebuie sa corectam dezechilibrele dintre China si Statele Unite, precum si dintre tarile exportatoare din Golf si Statele Unite", a declarat acesta.

Miliardarul american George Soros s-a alaturat initativelor din Europa si America, pentru o reevaluare a monedei chineze. "Dosarul reevaluarii yuanului devine tot mai solid", a declarat el, estimand ca un yuan mai puternic va fi "favorabil Chinei si intregii lumi". George Soros si-a exprimat insa scepticismul in ceea ce priveste capacitatea Chinei de a "controla balonul imobiliar din economia sa".

Reforma sectorului financiar, reconstructia in Haiti si schimbarile climatice vor domina agenda participantilor la editia din 2010 a Forumului Economic Mondial, care se desfasoara in perioada 27 - 31 in statiunea elvetiana Davos. Printre cei prezenti la summit se numara reprezentanti ai unor banci centrale, de la Jean-Claude Trichet, seful Bancii Centrale Europene, la Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale din Mexic, si o serie de ministri de finante, precum egipteanul Youssef Boutros-Ghali sau Pravin Gordhan din Africa de Sud, care vor vorbi despre reforma sectorului financiar.

Conform Forbes, la Davos vor fi prezenti si zece din cei mai bogati 60 de oameni ai planetei. Acestia sunt Bill Gates (pe primul loc in topul Forbes), Mukesh Ambani (locul 7), Lakshmi Mittal (locul 8), Michael Dell (locul 25), Sergey Brin si Larry Page (locul 26), George Soros (locul 29), Abdul Aziz Al Ghurair (locul 57) si Vagit Alekperov (locul 57).