Ratingul Bulgariei, tara cu cel mai mic deficit bugetar din Uniunea Europeana, ar putea fi coborat de pe ultima treapta a categoriei investment grade la categoria "junk", in contextul in care datoria externa depaseste Produsul Intern Brut (PIB) si ameninta stabilitatea financiara, atrage atentia agentia Fitch citata de Bloomberg.

"Pozitia fiscala este puternica. Cu toate acestea, Bulgaria se confrunta cu riscuri provenind din sectorul privat, care are un nivel ridicat al datoriei externe, ceea ce face ca tara sa se afle intr-o pozitie fiscala vulnerabila", a declarat Edward Parker, analist al agentiei de evaluare financiara.

Parker a mai spus ca Bulgaria s-ar putea confrunta cu presiuni asupra deficitului de cont curent si asupra cursului de schimb. El a precizat ca ratingul acestui stat ar putea fi coborat, in conditiile in care "deficitul de cont curent este in continuare substantial si exista incertitudini in privinta modului in care acesta va fi finantat si ce efect va avea asupra cresterii economice.

Fitch a atribuit Bulgariei calificativul "BBB-" pentru datoriile in valuta, ultima treapta a categoriei investment grade, si a mentinut perspectiva negativa a ratingului din aprilie.

Datoria externa a Bulgariei era la sfarsitul anului trecut de 37,6 miliarde de euro, sau 111% din Produsul Intern Brut.