Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Din 100 de lei incasati in 2009 din taxe si impozite, statul a platit 71 pe salarii, pensii si ajutoare sociale

de Cristian Orgonas     khris
Joi, 11 martie 2010, 13:42 Economie | Finanţe & Bănci

Intre 2006 si 2008 PIB-ul a crescut cu aproape 50%, de la 342 miliarde la 500 miliarde lei, iar veniturile bugetului general consolidat au crescut de la 107 miliarde la 157 miliarde lei, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

In mod normal, atunci cand economia creste, creste si nivelul de trai iar cetatenii unei tari au mai putina nevoie de ajutor din partea statului. Prin urmare, ponderea in buget a cheltuielilor cu asistenta sociala ar trebui sa scada. Ce s-a intamplat la noi?

In 2006, 28,9% din banii incasati la bugetul general consolidat s-au dus pe ajutoare sociale iar 19,7% pe salariile personalului bugetar, restul de 51,4% aflandu-se la dispozitia guvernului pentru diverse alte cheltuieli.

In 2008, 32,6% din banii incasati la buget s-au dus pe ajutoare sociale, alte 26,4 procente s-au dus pe salariile bugetarilor, iar 41,1% din buget a ramas la dispozitia guvernului pentru a acoperi restul cheltuielilor.

Concluzia - in trei ani de crestere semnificativa a economiei, ponderea in buget a cheltuielilor de personal si cele cu asistenta sociala a crescut de la 48,6% la 58,9%. Evolutia este absolut normala pentru un guvern care doreste sa dea cu oistea in gard.

Ce s-a intamplat in 2009? Trendul a continuat in aceeasi directie, numai ca ritmul a fost mai accelerat - 70,7% din venituri s-au dus pe salariile bugetarilor si pe protectia sociala.

Cu alte cuvinte, anul trecut, la fiecare 100 de lei incasati din taxe si impozite, statul a platit 71 de lei pe salarii, pensii si ajutoare sociale, cu restul de 29 de lei urmand sa acopere cheltuielile de capital, achizitia de bunuri si servicii, de co-finantare a programelor europene, etc.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Superbrands

Recomandari de vara de la librarii Humanitas

Librariile Humanitas au aparut ca entitate juridica in anul 1993, insa primele doua librarii au fost deschise sub egida Editurii Humanitas inca din 1991. Cu peste 25 de ani in piata de distributie si vanzare de carte din Romania, compania isi propune sa ramana in continuare lantul de librarii cu cea mai mare pondere de carte din Romania, acordand editurilor nationale si locale, dar si autorilor romani, sansa de a ajunge la public.

935 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri