Grecia se confrunta in prezent cu o grava problema de credibilitate, dupa ce statul s-a imprumutat "excesiv si prost", iar greselile facute de guvernul de la Atena, nu pot fi, in nici un caz, repetate de alte guverne din regiune si in nici un caz de Romania, apreciaza intr-o analiza, Andreea Paul Vass, consilier pe teme economice al premierului Emil Boc.

Statul elen are o grava problema de credibilitate care a derivat din matrasirea unor date macrocontabilicesti, ceea ce a dus la o explozie a deficitelor fiscale si o cheltuire publica mult mai mare decat capacitatea economiei elene de a produce. In plus, statul elen s-a imprumutat excesiv si prost, expunandu-se nejustificat pe termen scurt. In aprilie-mai 2010 sunt nevoiti sa ramburseze circa 20 miliarde euro”, spune Andreea Paul Vass.

In cazul Romaniei, acest lucru s-ar fi putut intampla la sfarsitul anului 2008 cand “gradul de expunere a datoriei externe pe termen scurt a fost de aproximativ aceeasi valoare, 20 miliarde de euro”. Politica rationala de reducere a cheltuielilor publice, chiar sub presiunile sociale si politice date de alegerile prezidentiale, a eliminat in acest moment riscul de depreciere grava a cursului de schimb prin “contrabalansarea cu imprumutul contractat de la institutiile internationale, la o rata favorabila a dobanzii”.

Situatia economica din Grecia i-a pus pe jar pe oficialii europeni dupa ce agentiile de rating financiar au scazut ratingurile suverane ale Greciei, din cauza cresterii excesive a datoriei publice si a deficitului bugetar, cauzata in principal de nivelul foarte mare al economiei subterane.

Multe fonduri de investitii se asteapta ca datoriile Greciei generate de criza sa se raspandeasca si in alte tari si totodata, mai multi manageri de pe piata de profil considera ca problemele Greciei vor duce la destabilizarea monedei europene in zona euro, potrivit unui sondajMulte fonduri de investitii se asteapta ca datoriile Greciei generate de criza sa se raspandeasca si in alte tari si totodata, mai multi manageri de pe piata de profil considera ca problemele Greciei vor duce la destabilizarea monedei europene in zona euro, potrivit Market Watch.