Consiliul de Administratie al Bancii Nationale se reuneste, luni, in sedinta periodica, urmand sa analizeze evolutiile din piata si trendul inflatiei. Analistii sustin ca este posibila o noua reducere a dobanzii de politica monetara cu 50 de puncte procentuale, pana la valoarea de 6,5% - potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiari Bancari din Romania.

De altfel, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat, vineri, la Ramnicu Valcea, ca BNR are toate motivele sa reduca rata dobanzii de politica monetara, dar a subliniat ca "trebuie sa ne uitam si unde sunt dobanzile pasive acordate de bancile comerciale”. Potrivit oficialului Bancii Centrale, dobanzile la depozite acordate de bancile comerciale ar trebui sa fie mai sus de rata inflatiei si mai jos de dobanda de politica monetara, in jurul nivelului de 6%.

„Bancile inca dau dobanzi prea mari la depozite si merg cu prudenta mai jos. Ar fi anormal ca BNR sa faca pasi mai mari. O sa mergem treptat in jos si bancile comerciale vor veni sub noi la depozite si undeva mai sus la credite, daca situatia actuala in ceea ce priveste lichiditatile se pastreaza”, a mai spus Isarescu.