Romania a avut cea mai puternica scadere a volumului lucrarilor de constructii din UE in luna februarie 2010- 13,8%- comparativ cu ianuarie, dupa ce in urma cu doi ani tara noastra era liderul cresterilor in zona constructiilor, arata Oficiul European de Statistica (Eurostat). La nivelul zonei euro, volumul lucrarilor de constructii a inregistrat o scadere de 3,3% in luna februarie comparativ cu luna precedenta, dupa o scadere de 0,9% in luna ianuarie. In Uniunea Europeana, volumul lucrarilor de constructii a inregistrat o scadere de 2,9% in februarie si o scadere de 1,1% in ianuarie.

Fata de februarie 2009, in februarie 2010 Romania a inregistrat o scadere cu 26,9%, in vreme ce constructorii europeni in general au inregistrat o scadere de 15,2% in zona euro si o scadere de 10,2% in UE.

Romania a fost lider european in domeniul constructiilor pe parcursul aproape intregului an 2008, chiar si in luna decembrie. In Romania se inregistrau cresteri de peste 16%, in vreme ce la nivelul UE, constructiile scazusera in decembrie 2008 cu 6,7%.

Potrivit INS, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a redus in primele doua luni din 2010, comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior, cu 18,3%, o scadere de 33,1% fiind evidentiata la lucrarile de constructii noi, potrivit INS.

Scadere s-a inregistrat si la lucrarile de reparatii capitale, respectiv -34,6%. Lucrarile de intretinere si reparatii curente au raportat o crestere de 53,4%.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), pe tipuri de constructii au fost scaderi la cladirile rezidentiale (-51,0%) si la cladirile nerezidentiale (-31,3%). La constructiile ingineresti s-a inregistrat o crestere cu 13,5%.