PNL ar fi "papat" pentru propria campanie electorala trei miliarde de euro din banii obtinuti de stat in urma privatizarii Bancii Comerciale Romane - acuzatia a fost lansata, marti, intr-un discurs sustinut in plenul Senatului, de premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

"Ati papat banii din privatizarea BCR ca sa va faceti campanie electorala, trei miliarde de euro. Cand era bine in tara si nu ne aflam in criza economica, ati facut chermeze pe bani publici. Trebuie sa va asumati responsabilitatea gestului pe care l-ati facut", a afirmat Emil Boc, raspunzand astfel criticilor lansate de senatorul liberal Dan Radu Rusanu la adresa Executivului si a proiectului legii unitare a pensiilor.

Emil Boc a amintit, cu aceasta ocazie, ca Romania a fost atentionata de catre Comisia Europeana pentru deficit excesiv in 2008 (an in care liberalii se aflau la guvernare).

  • Unde au disparut 11 miliarde de euro?

Premierul Emil Boc declara, luna trecuta, ca Executivul doreste crearea unui fond national de investitii care sa poata pune la dispozitie resurse financiare pentru proiecte majore. Romania mai are insa un fond similar: Fondul National de Dezvoltare (FND), creat in 2006 si alimentat cu 11 miliarde de lei din privatizarea BCR si alte privatizari.

Destinatia reala a celor 11 miliarde de lei a creat insa controverse. Declaratiile oficialilor sugereaza ca banii, destinati exclusiv investitiilor - potrivit legii, ar fi acoperit deficitul bugetar in ultimii trei ani.

Autoritatile in drept ar urma, insa, sa stabileasca daca este vorba despre o uriasa deturnare de fonduri sau daca banii au fost mutati de la investitii catre plata salariilor si pensiilor printr-o inginerie contabila legala.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul lunii trecute, ca Parlamentul ar trebui sa realizeze o ancheta asupra modului in care au fost cheltuite 11 miliarde de lei din Fondul National de Dezvoltare:"Din nefericire, nu sunt parlamentar ca sa o pot promova mai repede. Este treaba Parlamentului sa duca pana la capat o ancheta parlamentara si sper sa o faca. Eu doar am constatat faptul ca, din nefericire, banii care trebuiau sa mearga pe infrastructura si locuri de munca au mers in altceva si a fost finantat un deficit care a dus Romania la un deficit excesiv in raport cu UE si, mai rau decat atat, a fost pusa in situatia dificila a anului 2009, in contextul crizei economice", afirma atunci premierul.