Premierul grec George Papandreou a declarat vineri ca Grecia trebuie sa activeze mecanismul de salvare oferit de statele din zona euro si de FMI, potrivit AFP. Autoritatile elene se asteapta sa primeasca prima transa din ajutorul in valoare de aproximativ 45 miliarde de euro inainte de 19 mai.

"Activarea mecanismului este o necesitate nationala si din aceasta cauza am cerut ministrului de finante sa ia toate masurile necesare", a declarat Papandreou in cadrul unui discurs televizat.

"Partenerii nostri vor face ceea ce este necesar pentru a ne oferi un port sigur pentru ca barca noastra sa pluteasca din nou ... si sa trimita un mesaj pietelor ca Uniunea Europeana nu se joaca si protejaza euro", a mai spus acesta.

Aceste declaratii vin la doar o zi dupa o serie de demonstratii impotriva masurilor de austeritate ce prevad reducerea deficitului public. Criza din Grecia a afectat stabilitatea monedei euro si a provocat temeri cu privire la extinderea acestor dezechilibre si in alte state ale zonei euro.

Statele europene se declara pregatite pentru a ajuta Grecia

Comisia Europeana a promis ca tarile din zona euro si FMI vor raspunde "rapid" cererii Greciei.

"Totul se va intampla intr-un mod rapid si eficient", a declarat un purtator de cuvant al comisarului pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn. El a mai spus ca Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana trebuie sa valideze mai intai cererea Greciei, moment in care cele 15 state ale zonei euro vor decide daca sprijina financiar sau nu Grecia.

Totodata, purtatorul de cuvant al ministrului german de finante a spus ca Germania este gata sa arate solidaritate fata de Grecia dar autoritatile de la Atena nu au nevoie urgenta de un ajutor avand in vedere ca datoriile scadente luna viitoare sunt finantate in totalitate.

"Este important de subliniat ca mingea se afla inca in terenul Greciei, dar ne-am angajat sa fim solidari si vom demonstra acest lucru daca este necesar", a precizat acesta.