Este putin probabil ca Grecia sa fie vreodata in pozitia de a inapoia imprumutul acordat de Germania, in cazul in care autoritatile de la Berlin se vor hotari sa ajute Atena sa puna capat crizei, a declarat un inflent economist german citat de AFP.

Intrebat la un post de radio daca Berlinul isi va primi banii inapoi in cazul in care ajuta Grecia, Hans-Werner Sinn, seful institutului Ifo si unul dintre cei mai importanti consilieri guvernamentali, a spus: "Ca sa fiu sincer, nu". Grecia "nu va putea sa revina la rigoarea bugetara necesara" si in cele din urma "va cere Germaniei sa renunte la datorie", a mai spus el.

Sinn a avertizat ca salvarea de la faliment a Greciei ar putea reprezenta un precedent pentru alte state din zona euro care au niveluri ridicate ale datoriei si deficite publice uriase.

"Ar fi de inteles daca italienii sau spaniolii ar pune presiune pe noi sa platim, pentru ca acesta este un precedent important pentru ei", a declarat Hans-Werner Sinn.

Acest avertisment al economistului vine la putin timp dupa aparitia unui sondaj, care arata ca doua treimi dintre germani se opun acordarii unui ajutor Greciei. De asemenea, trei din cinci respondenti sunt de parere ca o criza similara celei din Grecia si-ar putea face aparitia si in alte tari ale zonei euro, acestia amintind Spania, Portugalia, Italia si Irlanda.