Bulgaria, Romania si Ungaria sunt tarile din estul Europei ale caror piete economice sunt cele mai vulnerabile in fata unei "'contaminari" de la criza greaca, potrivit institutului de cercetare Capital Economics, citat de Bloomberg. „Ingrijorarile referitoare la situatia financiara disperata a Greciei au atins cote ridicate in ultimele zile, iar pietele financiare din estul Europei au resimtit acest lucru”, a explicat economistul Neil Shearing, specialist al Capital Economics in piete emergente.

"Nici o tara nu este imuna la problemele din Grecia, iar pietele financiare din regiune sunt predispuse la a suferi si mai mult, cel putin pana cand situatia nu va fi adusa sub control", a explicat el.

Potrivit Bloomberg, obligatiunile si monedele din tarile europene in curs de dezvoltare nu au fost afectate de criza elena pana in aceasta saptamana, in contextul in care investitorii au apreciat eforturile Ungariei, Letoniei si Romaniei, beneficiare ale unui ajutor extern, de a diminua cheltuielile statului si salariile bugetarilor.

“Data fiind seriozitatea situatiei, recomandam investitorilor sa se fereasca pentru moment de pietele Europei Centrale si de Est”, spune si Lars Christensen, economistul sef al Danske bank. Potrivit acestuia, Cehia va fi cel mai putin afectata de criza elena, datorita fundamentelor economice solide.

Lars Christensen si Danske Bank sunt recunoscuti pentru prognozele lor pesimiste, estimarile lor pentru cursul euro/leu -de 5 lei pentru un euro- ori cele privind dezechilibrele interne, nefiind indeplinite, lucru care l-a facut pe Guvernator sa-l numeasca usor ironic "prietenul Lars".