Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Numarul somerilor a scazut cu 27.000 in aprilie

Numarul somerilor a scazut in luna aprilie, pentru prima data dupa 20 de luni. Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca arata ca, luna trecuta, rata somajului a fost putin peste 8 la suta. Adica numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene a scazut cu 27.000. Din totalul somerilor inregistrati la nivel national, peste 440.000 primesc indemnizatie, iar aproape 300.000 nu au ajutor de somaj.

Scrisoarea de intentie catre FMI: Impozit pe cifra de afaceri pentru distribuitorii de medicamente. Eliminarea scutirii pentru angajatii din IT

Guvernul Romaniei se angajeaza sa ia o serie de masuri dure, enumerate in scrisoarea de intentie trimisa catre Fondul Monetar International. Astfel, pe langa masurile anuntate deja, pentru indeplinirea acordului stand by, Executivul va reduce numarul bugetarilor, a transferurilor catre autoritatile locale, a subventiilor pentru incalzire. De asemenea se prevede si impozitarea tichetelor de masa, a dobanzilor din depozite si a cifrei de afaceri a distribuitorilor de medicamente. In documentul obtinut de Hotnews.ro, se prevede si eliminarea celui de-al 13-lea salariu pentru bugetari. In sistemul de Sanatate se va introduce coplata pana in luna iulie si se va reduce numarul paturilor din spitale. De mentionat, ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala va avea o Directie Speciala pentru controlarea persoanelor fizice cu venituri mari.

Coface: Jumatate dintre falimente provin din trei sectoare. Vezi care sunt industriile cu cele mai multe falimente

Anul trecut au intrat in insolventa peste 18.400 de firme, iar numarul acestora s-a dublat in primul trimestru din 2010. Un studiu al Coface Romania arata ca jumatate dintre falimente provin din trei sectoare: comertul cu ridicata si distributie, comertul cu amanuntul si constructiile. Cu alte cuvinte, principalele motoare ale economiei din perioada 2004-2008, comertul si constructiile, s-au prabusit si au determinat o scadere a PIB-ului de 7,1%. Este de asteptat ca anul 2010 sa fie in continuare unul dificil pentru jucatorii din constructii, avand in vedere ca anul trecut s-au eliberat cu 20% mai putine autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale decat cu un an inainte.

Jose Barroso: Decizia istorica de la Bruxelles ne asigura ca orice tentativa de a slabi stabilitatea euro va esua

Acordul european fara precedent pentru apararea euro "asigura Zona Euro ca orice tentativa de a slabi stabilitatea monedei unice va esua". Declaratia vine din partea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa ce ministrii europeni de Finante, reuniti de urgenta la Bruxelles, au decis sa infiinteze un fond de stabilizare pentru zona euro. "Am spus ca vom face tot ce este necesar ca sa aparam stabilitatea euro. Este ceea ce am facut astazi", a declarat Barroso, care a vorbit despre o "decizie istorica". Planul de sprijin a zonei euro ar putea ajunge pana la 750 de miliarde de euro, cu participarea Fondului Monetar International - a anuntat presedintia spaniola a Uniunii Europene. "Acordul arata angajamentul intregii Uniuni de a se afla in spatele statelor membre, pentru ca sunt serios amenintate de dificultati severe, a explicat presedintele Comisiei Europene.

Presedintele Obama critica iPad, iPod, PlayStation si Xbox pe motiv ca din cauza lor informatia devine "o diversiune"

Presedintele american Barack Obama a criticat noile media, dar si gadget-uri precum iPad, iPod sau Xbox pe motiv ca in aceasta noua era informatia a devenit o diversiune care pune uneori piedici democratiei. Obama a mai criticat o serie de institutii de presa, pe motiv ca insista prea mult pe duelurile dintre politicieni si ca ofera informatii a caror veridicitate e dubioasa. Liderul de la Casa Alba a spus in fata studentilor de la Hampton University ca diverse institutii de presa ne bombardeaza non-stop cu informatii si cu argumente al caror grad de veridicitate este uneori indoielnic. Presedintele a criticat si in trecut, in mai multe randuri, unele institutii media, pe motiv ca urmaresc obsesiv duelurile dintre politicieni, in loc sa insiste si pe lucruri mai utile."Cu iPad, iPod, Xbox si PlayStation - despre care nu stiu cum functioneaza - informatia devine ceva care distrage atentia, o diversiune, mai mult o forma de amuzament decat un mijloc de iluminare si emancipare", a explicat presedintele. Obama a adaugat ca regrata faptul ca prin unele bloguri sau statii radio, unele informatii false capata amploare foarte rapid, iar acest lucru pune presiune atat pe cetateni, cat si pe democratia din Statele Unite ale Americii.