Criza deficitelor din zona euro va duce la reduceri fiscale, afectand astfel cererea pentru exporturile din Europa Centrala si de Est, care va avea un impact negativ asupra eforturilor de redresare ale acestei regiuni, a declarat pentru Reuters Erik Berglof, economistul sef al BERD, transmite ABC News.

"Masurile din Europa de Vest, care vor duce la scaderea cererii, vor avea un impact asupra tarilor din Europa Centrala si de Est, pentru ca ele depind foarte mult de exporturile catre zona euro", a spus Erik Berglof.

In luna ianuarie, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare estima ca aceasta regiune va inregistra o crestere economica de 3,3% in 2010.

"Am fost putin mai optimisti inainte, insa in prezent riscurile externe sunt cele care ne ingrijoreaza", a mai spus economistul sef al BERD inaintea publicarii unei noi prognoze cu privire la economia tarilor din Europa Centrala si de Est.

La inceputul acestei luni, banca a avertizat ca Bulgaria, Romania si Serbia ar putea avea de suferit ca urmare a crizei din Grecia, datorita expunerii mari pe care o au bancile grecesti in aceste tari. Acum, la acest risc s-a adaugat cresterea lenta a cererii in alte tari dezvoltate din UE, care va afecta exporturile acestor tari, a mai aratat Berglof.