Cancelarul german Angela Merkel a obtinut sprijinul coalitiei de guvernare pentru adoptarea unui program de austeritate fiscala, transmite BBC. Oficialii de la Berlin vor sa reduca deficitul bugetar cu suma record de 80 de miliarde de euro pana in 2014.

Planul avut in vedere prevede reducerea deficitului cu circa 3% din Produsul Intern Brut. BBC precizeaza ca deficitul total in 2009 a fost de 3.1%, insa se preconizeaza ca el va creste la mai mult de 5% in acest an.

"Germania are o sansa extraordinara pentru a oferi un bun exemplu", a spus Merkel.

Printre masurile avute in vedere se numara reducerea subventiilor pentru parinti, scaderea numarului de slujbe guvernamentale cu 10.000 in urmatorii patru ani si taxe mai mari pentru energia nucleara. In plus, coalitia guvernamentala, formata din trei partide, a decis sa amane planurile de a reconstrui palatul Stadtschloss in centrul capitalei germane.

BBC scrie ca numerosi economisti, inclusiv laureatul Premiului Nobel Paul Krugman, au criticat planurile economice ale guvernului german. Reducerile bugetare sunt ultimul lucru de care are nevoie economia europeana, sustin economistii.