Economia globala a scazut in 2009 cu 6% fata de nivelul atins inainte de criza, ceea ce constituie cea mai severa recesiune din perioada postbelica, afirma autorii unui studiu despre evolutia pietelor emergente in timpul crizei, realizat de Fondul Monetar International (FMI) si dat luni publicitatii pe pagina de internet a institutiei.

Economia reala din pietele emergente a scazut cu 4% din trimestrul al treilea 2008 pana in primul trimestru al anului 2009, perioada cea mai dura a crizei. "Aceasta evolutie medie ascunde insa o dezvoltare diferentiata a pietelor emergente", afirma autorii studiului, care amintesc faptul ca in economiile emergente cel mai dur afectate de criza, productia reala a scazut cu 11%, in special in statele emergente din Europa.

Pe de alta parte, in economiile cel mai putin afectate de criza, productia a crescut usor cu 1% in acelasi interval. Expertii FMI mai afirma ca legaturile comerciale au influentat puternic scaderea productiei si ca la fiecare scadere de un punct procentual a cererii interne din tarile dezvoltate cu care faceau comert, tarile emergente au inregistrat o scadere a productiei de 1,5 puncte procentuale. "Ca o expresie a globalizarii livrarilor, comertul a scazut mai mult in timpul actualei crize, decat in timpul celor precedente", se arata in studiu.

Cele mai vulnerabile economii emergente au fost cele care au avut un deficit ridicat al contului curent, care au suferit cea mai severa reducere a cererii interne, mai arata autorii documentului citat.

Tarile cu un nivel ridicat al datoriei externe au avut cele mai mari dificultati in a realiza ajustarea bugetara in 2009.

In ultimele trei trimestre ale anului 2009, cresterea medie a PIB in economiile emergente a fost de trei la suta. De asemenea, relansarea a fost mai rapida in tarile care si-au permis un nivel ridicat al cheltuielilor publice, elementele de apreciere a cererii consolidate fiind consumul intern si cresterea investitiilor de stat in 2009.

De asemenea, relansarea in tarile emergente a fost stimulata de cresterea economiilor din tarile care le sunt parteneri comerciali.

"Actuala criza va duce la o scadere pronuntata a productiei pe termen mediu", mai spun expertii Fondului, care apreciaza ca scaderea productiei pe termen mediu este de circa 16% in tarile cu vulnerabilitati medii si scazute si cu 21% in tarile cu vulnerabilitati mari in perioada premergatoare crizei.

Autorii raportului considera ca tarile care au intrat in criza cu vulnerabilitati mari vor inregistra o crestere cu 10-15% a ponderii datoriei externe fata de PIB, care nu isi va reveni in urmatorii cinci ani.

Tarile emergente care isi revin rapid sunt confruntate cu riscul intrarii masive de capital strain si cu cresterea inflatiei, aceasta din urma fiind mai mica in tarile care au avut vulnerabilitati substantiale inainte de criza.