In apropierea summitului tarilor G20, pietele bursiere sunt dominate de febrilitate din cauza divergentelor care persista intre state. Ieri, bursele europene ca si Wall-Street-ul dealtfel, au inchis pe rosu (-2,2% pentru Euro Stoxx 50, -1,4% pentru Dow Jones), tendinta care s-a manifestat si in cazul burselor asiatice (-1,8% pentru Nikkei). O piata careia pare sa ii lipseasca increderea, ingrijorata de cum vor evolua datoriile tarilor europene si ce se va intampla cu propunerea de taxare a bancilor. Actiunile bancilor nu se simt nici ele foarte bine dupa ce pretul CDS-urilor elene au urcat la un nou nivel record.

Basca atentatul de ieri de la Atena, care spune multe despre tensiunile socio-politico-economice din Grecia.

Pe partea de valute, euro cobora usor in fata dolarului (1,2320$, adica -0,06%) si a yenului (110,44 Yeni, cel mai scazut nivel al ultimelor 14 zile) in aceasta dimineata pe bursele asiatice. Fata de vinerea trecuta, euro s-a depreciat fata de moneda americana cu 0,5%, dupa ce castigase la un moment dat putere si se apreciase pana in jurul a 1,26$.

De cealalta parte, yuanul chinez s-a apreciat tot cu 0,5% in ultima saptamana, iar azi dimineata Banca Centrala a Chinei a ridicat cursul pivot al yuanului la 6,7896 pentru un dolar, ca semn de buna credinta inaintea summitului G20. Acest curs este cel mai ridicat din iulie 2005 incoace.

Pe plan mondial, investitorii se asteapta la discutii contradictorii in Toronto, unde se va desfasura intalnirea G20. Divergentele privind modurile de iesire din criza sunt puternice, iar armonizarea viziunilor germane cu cele americane pare imposibila. De asemenea, masurile de austeritate luate in Europa sunt prost vazute in SUA, din cauza presiunilor pe care austeritatea le pune asupra cresterii economice. Daca ar fi sa rezum, as spune ca SUA vor ingeniozitate si modernitate, in vreme ce BCE vrea ortodoxie bugetara. Cat despre taxa bancara, lucrurile sunt si mai incurcate. Majoritatea participantilor nu o vor, dar nu se stie ce se va decide.