Cresterea TVA se va vedea automat in inflatie, care s-ar putea apropia in lunile urmatoare de 10%, intrucat furnizorii si distribuitorii vor transfera majorarea taxei direct in preturi, apreciaza Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

"In Romania, furnizorii si distribuitorii transfera imediat TVA catre consumatori si nu accepta diminuarea marjelor de profit. TVA-ul e direct in buzunarele cetateanului", a declarat sambata Croitoru, citat de Mediafax.

Oficialul BNR a explicat ca, in cazul in care cresterea preturilor in urma masurilor fiscale va modifica anticipatiile inflationiste pe viitor, banca centrala va fi nevoita sa intervina.

"Daca MFP reuseste sa ramana in deficit, vom vedea cum evolueaza economia. Daca deficitul aluneca, in mod cert va afecta politica de dobanzi", a mai spus Croitoru.

El a reiterat ca orice majorare de taxe nu va limita deficitul, iar disponibilizarea personalului in exces si ajustarea salariilor va trebui oricum realizata.

In opinia oficialului BNR, masurile de austeritate aveau mult mai multa "compasiune sociala", iar problema pensiilor va trebui oricum rezolvata si amanarea nu va insemna decat masuri si mai dure.

"Nu va trece mult timp si vom rediscuta despre pensii, pentru ca nu s-a rezolvat problema nesustenabilitatii sistemului de pensii", a aratat consilierul guvernatorului BNR.