Bancile germane risca sa plateasca un impozit suplimentar cuprins intre 5% si 15% din profitul anual, in contul contributiei sectorului bancar la costurile crizei financiare, potrivit unui proiect de lege obtinut de Reuters.

Rata acestei taxe va depinde de volumul activitatii si de importanta bancii in cadrul sistemului bancar.

Berlinul spera sa obtina in acest fel venituri suplimentare la buget de un miliard de euro anual.

Taxa va fi calculata in functie de pasivul bancilor, din care vor fi scazute fondurile proprii si contributiile non-bancare. Un alt parametru va fi valoarea nominala a derivatelor din afara bilantului.

Germania, Franta si Marea Britanie incearca sa-si coordoneze politicile de suprataxare a bancilor pentru a nu provoca perturbari in acest sector.

Marea Britanie a impus saptamana trecuta o taxa anuala in valoare de doua miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de euro).

Statele Unite au anuntat deja o taxa anuala de 0,15% perceputa asupra activului bancilor.

Andreas Schmitz, presedintele federatiei bancilor germane, a afirmat ca scopul acestei taxe este construirea unui sistem financiar mai stabil si mai putin expus crizei.

"Taxa bancara poate contribui partial la realizarea acestui obiectiv", spune el. "Ar fi cu siguranta mai usor in cadrul unui acord international, in loc de o solutie europeana, asa cum se configureaza".