Investitorii ar trebui sa cumpere lei romanesti, pe fondul speculatiilor ca moneda se va redresa de la nivelul minim record, deoarece turbulentele politice din Romania se domolesc, permitand introducerea masurilor de austeritate si finantarea internationala, au anuntat marti analistii bancii franceze Societe Generale, se arata intr-un comentariu al Bloomberg,citat de Agerpres

Analistii recomanda cumpararea de lei, anticipand ca moneda se va aprecia la 4,2 lei pentru un euro. Marti dimineata, leul a scazut la nivelul minim record de 4,3905 euro, apoi s-a apreciat cu 0,4%, la 4,3504 euro, marti la pranz. Leul s-a depreciat cu 0,4% si fata de dolar, ajungand la cel mai scazut nivel de la caderea comunismului, in 1989.

Fondul Monetar International a amanat sedinta in care urma sa se discute imprumutul acordat Romaniei, dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor cu 15%, masura necesara pentru reducerea deficitului, conform cerintelor FMI. In 26 iunie, Romania a anuntat ca va majora Taxa pe Valoarea Adaugata pentru reducerea deficitului. Liderul opozitiei Victor Ponta a anuntat luni introducerea unei motiuni de cenzura, dupa ce va obtine semnaturile a 236 de parlamentari.

"Deoarece Guvernul a supravietuit motiunii din urma cu doua saptamani, este improbabil sa cada acum din cauza aceluiasi subiect, reducerea deficitului bugetar. Asa cum ne asteptam, drumul spre reforme este unul accidentat si va urma probabil o perioada dificila in continuare, dar nu exista alternativa la programul FMI", sustin analistii Societe Generale.

  • Leul, considerat "foarte atractiv"

Riscurile sunt limitate de probabilitatea ca Banca Nationala a Romaniei sa intervina pe piata valutara pentru a limita deprecierea leului, sustin analistii bancii franceze.

Ministrul roman de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat marti ca Romania "nu are probleme de lichiditate" iar tara nu va solicita FMI o alta tinta de deficit bugetar.

Indicele BET al bursei de la Bucuresti a scazut cu 3%, la 4.673,93, al cincilea mare declin dintre 93 de piete bursiere din intreaga lume. Al doilea cel mai sarac membru al UE se bazeaza pe imprumutul de 20 miliarde de euro de la FMI pentru sprijinirea economiei dar trebuie redus deficitul pentru a primi urmatoarele transe de la FMI. Urmatoarea transa va fi de 850 milioane de euro iar 1,2 miliarde de euro sunt programati sa vina de la UE.

Premierul Emil Boc a supravietuit, cu opt voturi, unei motiuni de cenzura luna aceasta, dupa ce partidele din opozitie au fost impotriva planului de reducere cu 25% a salariilor angajatilor din sectorul public si cu 15% a pensiilor.

  • Tinta de deficit de 6,8% din PIB convenita cu FMI este realizabila

Un raport al Ministerului de Finante publicat luni arata ca deficitul bugetar pentru primele cinci luni din 2010 a fost de 3,1% din PIB, ceea ce indica ca tinta de deficit de 6,8% din PIB convenita cu FMI este realizabila, se arata intr-o analiza a bancii franceze Credit Agricole.

Banca germana Commerzbank apreciaza ca decizia guvernului Boc de majorare a TVA va exacerba recesiunea cu care se confrunta Romania si va duce la majorarea semnificativa a inflatiei iar tinta de deficit este putin probabil sa fie atinsa. Banca germana a redus estimarea sa privind cresterea economiei in 2010 la 0,3%, de la 1%. "Incertitudinile politice vor duce probabil la cresterea volatilitatii leului in urmatoarele saptamani. Daca opozitia va ajunge intr-adevar sa rastoarne guvernul Boc, planurile de economisire vor fi lasate balta. Aceasta evolutie va face ca ajutorul FMI sa vina din nou intr-un viitor indepartat", sustin analistii Commerzbank citati de Bloomberg.