Fondul suveran de investitii al Qatarului, Qatar Investment Authority, discuta cu reprezentantii celei mai mari banci elene- National Bank of Greece, prezenta si in Romania, despre preluarea unei participatii strategice, scrie Financial Times. Citand surse din apropierea discutiilor, FT sustine ca Qatar Investment Authority, via divizia sa Qatar Holding, ar urma sa preia un pachet de 5-7% din NBG, in valoare de aproximativ 250 milioane de euro, in linie cu politica sa de investitii ce vizeaza preluarea unor participatii mai mici de 10% din actiunile institutiilor financiare.

Negocierile sunt o consecinta a solicitarilor privind consolidarea sectorului bancar elen, venite din partea premierului George Papandreou, care a afirmat ca sectorul bancar local "trebuie sa faca alegeri strategice pentru restructurare in ideea de a putea ramane competitiv". Anterior, George Papandreou a declarat pentru un post de televiziune din Canada ca mai multe fonduri suverane de investitii analizeaza posibilitatea preluarii de participatii la bancile grecesti, dar nu a mentionat o tara anume. Potrivit FT, banca americana de investitii Morgan Stanley este implicata in discutiile dintre Qatar Investment Authority si National Bank of Greece. Cu toate acestea, atat Morgan Stanley, cat si QIA, au refuzat ca confirme aceste informatii. La randul sau, directorul general de la NBG, Apostolos Tamvakakis, a evocat posibilitatea unei investitii din Qatar cu prilejul unei recente vizite in Golful Persic.

Qatar Investment Authority are deja o participatie de 4% in Alpha Bank, al treilea grup bancar din Grecia, prezent de asemenea pe piata din Romania, participatie pe care a achizitionat-o prin intermediul unei companii - holding, inainte de criza financiara. O eventuala intrare a Qatar Investment Authority in capitalul NBG ar creste increderea in sistemul bancar grec, supus la presiuni in prezent ca urmare a crizei datoriilor suverane ale Greciei.

In luna mai, NBG a raportat un profit net de 21 de milioane de euro pe primul trimestru din 2010, comparativ cu un profit de 317 milioane euro in perioda similara a anului trecut. Profitul NBG a fost afectat de taxe exceptionale in valoare de 93 de milioane de euro, pierderi din tranzactionare si provizioane ridicate.

Profitul net obtinut in Romania de National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar al Bancii Romanesti, a scazut cu 38% anul trecut, la 20 de milioane de euro, dupa o crestere de 68% a provizioanelor, la 43 de milioane de euro, potrivit datelor anuntate, joi, de NBG. In 2008, banca a avut un profit in Romania de 38 de milioane de euro si provizioane de 25 de milioane de euro. Profitul inainte de constituirea provizioanelor a urcat cu 4%, la 63 de milioane de euro, de la 61 de milioane de euro.

La finele lunii decembrie, NBG avea un sold al creditelor de doua miliarde de euro in Romania, in scadere cu 5% fata de decembrie 2008 si cu 4% comparativ cu septembrie 2009. Portofoliul de imprumuturi pentru companii a scazut cu 3% in 2009, pana la 1,13 miliarde de euro la finele anului trecut. Raportat la finele trimestrului al treilea, declinul a fost de 6%. Pe piata din Romania, NBG este prezenta prin Banca Romaneasca, ETEBA Romania, NBG Leasing IFN si Garanta Asigurari. In octombrie 2003, NBG a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 89,07% din capitalul social al acesteia. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 10,21% din capitalul social al bancii.