Rezervele valutare internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut la 31,627 miliarde euro (in 30 iunie), de la 31,989 miliarde euro cu o luna inainte, se arata intr-un comunicat de presa remis de BNR. Potrivit sursei citate, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau, la sfarsitul lunii iunie, de 34,999 miliarde euro, mai putin cu 0,71 la suta fata de 35,251 miliarde euro, cat se consemnau la data de 31 mai 2010. In cursul lunii iunie, operatiunile financiare la capitolul intrari au fost de 792 milioane euro, reprezentand alimentarea conturilor MFP, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.

Totodata, au fost consemnate iesiri de 1,154 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,372 miliarde euro.

BNR precizeaza ca platile scadente in luna iulie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de catre MFP, insumeaza 876 milioane euro.

O parte din bani s-au dus probabil si in apararea leului, existand estimari care vorbesc de sume de ordinal sutelor de milioane de euro. Pe de alta parte, transa urmatoare de bani de la FMI va consolida nivelul acestor rezerve (banii se duc direct la BNR), asa incat in perioada urmatoare nivelul acestora ar putea urca.

Exista un nivel optim al acestor reserve, costurile cu administrarea lor fiind destul de ridicat. In plus, Banca Nationala a Romaniei detine rezervele valutare necesare pentru a interveni in conditiile in care vor aparea atitudini speculative ce ar putea destabiliza cursul de schimb valutar, declara la un seminar, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. El a apreciat ca interventiile Bancii Centrale in piata au avut, pana in prezent, un ritm "normal".

Tendintele ultimilor anisunt cam urmatoarele:

-In general, in decursul ultimilor ani, bancile centrale si-au diversificat activele atat din punct de vedere al compozitiei pe valute, cat si al tipurilor de instrumente cumparate.

-Cadrele institutionale de administrare a rezervelor valutare au devenit, de asemenea, mai variate. (Totusi, diversificarea instrumentelor de rezerva clasice se loveste de anumite limite).

-Accelerarea acumularii de rezerve ramane fenomenul major.

-Administrarea portofoliilor de rezerve valutare ramane in general (in Asia, ca si in alte tari ale lumii) supusa la constrangeri net mai stricte decat cele care se aplica portofoliilor private.

-Deciziile de investire in ceea ce priveste rezervele valutare par, de asemenea, mai putin sensibile la variatiile de pret ale activelor financiare decat deciziile luate de catre administratorii portofoliilor private.

Date fiind aceste caracteristici, incidenta, pe anumite piete, a operatiunilor de investire a rezervelor valutare acumulate in Asia este probabil mai insemnata decat in cazul portofoliilor private.