Incepand din perioada urmatoare, activitatea Guvernului va fi "judecata" de un Consiliul Fiscal, format dintr-un reprezentant al Bancii Nationale a Romaniei, Institutului Bancar Roman, Asociatiei Romane a Bancilor, Academiei Romane si Academiei de Studii Economice. In fruntea acestui Consiliu Fiscal a fost numit recent Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank. Despre stadiul organizarii Consiliului Fiscal, cand vor aparea primele avize, care va fi rolul Consiliului in dezvoltarea economiei, in cele ce urmeaza.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

Rep: V-ati intrat in paine?

Ionut Dumitru: Deocamdata suntem in faza de organizare, abia am primit numirile oficiale. Incepem sa ne organizam, am primit un sediu pe langa Academia Romana, pregatim fisele de post, regulamentul intern, vom organiza un concurs pentru secretariatul tehnic al Consiliului.

Rep: Cati angajati va avea Secretariatul Tehnic?

Ionut Dumitru: Legea ne da voie la 10 persoane, dar nu cred ca vom angaja din prima 10 oameni.

Rep: V-ati facut pagina pe Internet?

Ionut Dumitru: Acum o pregatim. Vom avea desigur un site, pe care vor fi publicate toate analizele, studiile, deciziile si in general toate documentele pe care le emitem si care sunt publice.

Rep: Dincolo de preocuparile administrative, care sunt legile la care veti emite primele opinii?

Ionut Dumitru: Deocamdata asteptam "obiectul muncii", ca sa avem la ce sa emitem opinii. Primele cred ca vor fi viitoarea rectificare bugetara si strategia fiscal-bugetara, documente la care Consiliul Fiscal trebuie sa isi exprime opinia.

Rep: Care e programul pe termen scurt al membrilor Consiliului?

Ionut Dumitru: O sa avem un program extrem de incarcat, intrucat e multa munca de facut. Saptamana viitoare vom avea intalniri cu cei de la Fondul Monetar.

Rep: Cu cei care sunt de astazi la ANAF?

Ionut Dumitru: Nu, nu cu cei care sunt acum la ANAF, ci cu delegatia "mare". Cu membrii misiunii de evaluare.

Rep: Ce se va discuta in cadrul acestor intalniri?

Ionut Dumitru: Despre stadiul reformei, despre masurile luate.

Rep: De pilda, in cazul rectificarii bugetare, veti participa si la discutiile anterioare sau veti emite o opinie post factum?

Ionut Dumitru: Vor avea loc consultari si intalniri si inainte de a se lua decizia privind rectificarea, dar opinia o vom emite desigur, dupa. Practic, noi vom avea un rol important pe partea de cheltuieli. Vom spune daca o anumita masura luata de Guvern se incadreaza in strategia fiscala sau daca se abate de la ea.

Rep: Cota unica sau impozit progresiv?

Ionut Dumitru: Vedeti, rolul Consiliului Fiscal nu este sa dea drumul unor opinii in care sa comenteze daca e mai bine sau nu cu cota unica sau cu impozit progresiv. Noi vom analiza deciziile si vom spune daca ele au acoperire financiara sau nu.

Parlamentul a validat, la finele lunii iunie, pe cei cinci membri ai Consiliului Fiscal, respectiv pe Ionuţ Dumitru, din partea ARB, Răzvan Stanca - BNR, Lucian Albu - Academia Română, Tatiana Moşteanu - ASE şi Silviu Şeitan - Institutul Bancar Român. Membrii Consiliului Fiscal sunt numiţi prin hotărâre a Parlamentului pentru o perioadă de nouă ani.

Ei nu vor primi instructiuni de la autoritati publice sau alte institutii. Pe perioada mandatului, nu pot accepta functii de demnitate publica in Guvern, nu pot deveni parlamentari si nici nu pot avea rude de pana la gradul II in aceste structuri, nu pot fi functionari publici si nici membri in consilii de administratie, directori executivi, cenzori sau auditori ai companiilor nationale. Presedintele Consiliului va raspunde in fata Parlamentului pentru corectitudinea si acuratetea analizelor si recomandarilor.

Dumitru va primi o indemnizatie lunara la nivelul celei de secretar de stat, iar vicepresedintele va fi remunerat cu o indemnizatie similara celei acordate unui subsecretar de stat. Ceilalti membri ai Consiliului vor primi o indemnizatie de sedinta de 10% din indemnizatia presedintelui, dar nu mai mult de 20% lunar in cazul in care au participat la doua sau mai multe sedinte lunare.

Consiliul va avea ca atributii principale analiza si elaborarea de opinii si recomandari asupra prognozelor macroeconomice si bugetare, evaluarea performantelor fiscal-bugetare ale Guvernului, analiza si elaborarea de recomandari asupra legilor bugetare si altor legi cu impact asupra volumului cheltuielilor bugetare inainte de avizul Executivului, transmiterea de informatii, in urma solicitarii scrise, catre presedintele tarii, sefii celor doua camere parlamentare, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedintele Curtii de Conturi si comisiile parlamentare.