FMI, Comisia Europeana (CE) si BNR au decis, joi, la Bruxelles, ca expunerile primelor noua banci straine prezente pe piata romaneasca pot varia intr-o marja de plus/minus 5% fata de nivelul inregistrat in luna martie a anului trecut, a declarat pentru Mediafax presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

Reprezentanti ai FMI, CE, BNR si Ministerul Finantelor s-au intalnit cu oficiali ai Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.

Bogza a afirmat ca a fost reconfirmat angajamentul tuturor partilor de a sprijini programul de reforme convenit de autoritatile romane cu FMI si Uniunea Europeana.

"Din partea bancilor majore din Romania acest lucru se caracterizeaza prin mentinerea expunerii in perioada urmatoare. S-a convenit totusi ca, pentru o mai usoara monitorizare, sa se majoreze flexibilitatea expunerilor, in limita a 5% din expunerea totala", a spus Bogza.

El a explicat ca monitorizarea expunerilor era dificila, in conditiile in care datorita numarului mare de tranzactii efectuate, unele banci ajungeau sa depaseasca substantial expunerea. "Nu este practic o reducere sau o majorare a expunerii, ci o flexibilizare", a continuat seful Bancpost.

Grupurile-mama ale principalelor noua banci straine prezente in Romania au semnat, in august 2009, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie, stabilit la Viena, si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

La inceputul lunii iulie, surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca principalele noua banci straine din Romania se vor intalni pe 22 iulie, la Bruxelles, cu reprezentanti ai FMI, BNR si CE pentru a patra evaluare a acordului incheiat in martie 2009 la Viena si, cel mai probabil, vor cere din nou reducerea expunerilor de pe piata locala.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat saptamana trecuta ca acordul de la Viena ar putea fi usor revizuit, iar bancile sa-si reduca expunerea pe piata locala, dar a subliniat ca aceasta operatiune nu ar trebui inteleasa negativ.

Cele noua banci s-au mai intalnit in primavara acestui an la Atena pentru a aproba continuarea initiativei de la Viena.