Descarca fisierul audio in format MP3

Procedura insolventei unei firme poate fi declansata de creditori doar in cazul datoriilor mai mari de 45.000 lei. Valoarea creantei a fost astfel majorata de la 30.000 lei, potrivit modificarilor aduse la Legea privind procedura insolventei, publicata in Monitorul Oficial. Deschiderea procedurii va putea fi ceruta de creditori dupa trecerea a 90 de zile de la data scadentei. Salariatii pot solicita insolventa societatii pentru mai mult de sase salarii medii brute pe economie pe salariat. In cazul aprobarii planului de reorganizare, acesta nu poate depasi trei ani, socotiti de la data confirmarii. Datoriile cu scadenta mai mare de trei ani, precum credite sau leasing, vor fi cuprinse in planul de reorganizare numai pentru aceasta perioada. Dupa realizarea tuturor obligatiilor din plan si inchiderea procedurii de reorganizare, aceste plati vor continua conform contractelor din care rezulta.

CE ar putea deschide procedura de infringement contra Romaniei daca salariile angajatilor BNR vor fi reduse

Comisia Europeana ar putea deschide procedura de infringement contra Romaniei, daca salariile angajatilor Bancii Centrale vor fi reduse. Executivul european a avertizat Bucurestiul ca prin actuala lege se incalca prevederile Tratatului Uniunii Europene. Potrivit unor surse citate de Mediafax, Comisia a aratat ca scaderea salariilor nu este in conformitate cu memorandumul de intelegere pe care autoritatile romane si l-au asumat in cadrul programului de asistenta financiara semnat cu mai multe institutii internationale. Tratatul Uniunii interzice Bancii Centrale Europene si bancilor centrale ale statelor membre sa acorde credite institutiilor, administratiilor publice centrale si autoritatilor. Aceasta interdictie este inclusa si in statutul BNR, aprobat prin lege de Parlament, unde se mai arata ca salariile angajatilor sunt platite din resursele proprii ale institutiei. Legea adoptata la finele lunii trecute prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor Bancii Centrale. Sumele obtinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat.

Ministerul Finantelor a atras 103 milioane lei prin certificate de trezorerie la 7 ani, la o dobanda de 7,10%

Ministerul Finantelor Publice a atras 103 milioane de lei printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la 11 iunie 2017. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, dobanda maxima acceptata a fost de 7,10% pe an. Aceasta este o redeschidere a emisiunii din 11 iunie 2007. Valoarea anuntata initial era de 400 de milioane de lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de peste 600 de milioane de lei. La licitatia similara din luna mai, ministerul a atras peste 700 de milioane lei, pentru care plateste o dobanda medie anuala de 6,99%. Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din Produsul Intern Brut pentru finalul acestui an, insa dupa ultima misiune a Fondului Monetar International in Romania aceasta tinta a fost majorata la 6,8% din PIB.

Orban: Ungaria vrea tratament egal in ceea ce priveste reducerea deficitului sub 3%

Ungaria spera ca va reusi sa reduca in viitor deficitul bugetar sub pragul de 3% solicitat de Uniunea Europeana. Solicita in schimb tratament egal cu celelalte state in privinta calendarului de atingere a acestei tinte, a declarat premierul ungar Viktor Orban. "Pana la sfarsitul anului, Ungaria va reduce deficitul la 3,8% din PIB, asa cum s-a stabilit", a spus el. Intrebat daca guvernul de la Budapesta isi mai doreste un acord cu FMI pentru 2011 si 2012, Orban a precizat ca aceasta problema este "insignifianta" acum, avand in vedere ca cea mai importanta problema este ajungerea la un acord in cadrul Uniunii legat de modul in care se va reduce deficitul.