Proiectul Normelor metodologice pentru modificarile la Codul Fiscal, publicate/ Veniturile din drepturi de autor, considerate independente

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Joi, 29 iulie 2010, 0:04 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(29 Iul 2010) PDF, 446KB
(29 Iul 2010) PDF, 167KB
(29 Iul 2010) PDF, 133KB
Proiectul de Hotarare care include Normele metodologice la Ordonanta de Urgenta 58/2010 privind modificarile aduse Codului Fiscal a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. O singura precizare suplimentara pentru reconsiderarea activitatilor ca dependente. Ceva mai pe larg, sunt furnizate explicatii despre raportul drepturi de autor/activitati independente: "Sunt considerate venituri din activitati independente veniturile din drepturi de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr.8/1996...". In Nota de fundamentare a proiectului legislativ, se vorbeste si despre "veniturile de natura profesionala": <<persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, indiferent ca respectivele venituri sunt sau nu realizate lunar, datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale de sanatate, prevazute la art. III alin. (2) din OUG 58/2010>>.

In ceea ce priveste reconsiderarea unor activitati ca fiind dependente, sunt reluate criteriile cunoscute deja, din Ordonanta 58/2010, iar la final este adaugata urmatoarea Norma metodologica:

"O activitate poate fi reconsiderata potrivit criteriilor prevazute la art.7 alin.(1) punctul 2.1 drept activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia".

Legat de raportul drepturi de autor/activitati independente: "Sunt considerate venituri din activitati independente veniturile din drepturi de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr.8/1996..." In plus, "Activitatile desfasurate in mod independent in conditiile legii care genereaza venituri din profesii libere precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1. si 2.2."

In Nota de Fundamentare se explica:

"...De asemenea, actul normativ are in vedere aprobarea metodologiei de aplicare a Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale."

Astfel, "persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, indiferent ca respectivele venituri sunt sau nu realizate lunar, datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de
asigurari sociale de sanatate, prevazute la art. III alin. (2) din OUG 58/2010.

Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, precum si venituri de natura salariala datoreaza contributii individuale, de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale de sanatate, asupra veniturilor de natura profesionala in situatia in care veniturile de natura profesionala sunt sau nu realizate lunar.

Cotele contributiilor individuale sunt cele prevazute de lege pentru contributia individuala de asigurari sociale, pentru contributia individuala de asigurari pentru somaj, precum si pentru contributia de asigurari sociale de
sanatate."

In Anexa, sunt detaliate Normele Metodologice si pentru aceasta categorie - venituri de natura profesionala. (Vezi documentele atasate)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18290 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  sa mai stoarcem un ban din piatra seaca (Joi, 29 iulie 2010, 1:10)

  George B [anonim]

  Toti retardatii ne conduc tara. Le doresc sa munceasca si sa castige cat mine.
  • +6 (6 voturi)    
   De acord (Joi, 29 iulie 2010, 8:20)

   De acord [anonim] i-a raspuns lui George B

   De acord.
  • +1 (3 voturi)    
   clasa politica (Joi, 29 iulie 2010, 10:33)

   tvee [anonim] i-a raspuns lui George B

   e doar oglindirea noastra.
   incompetenta, furtul, delasarea, nesimtirea, mitomania + multe alte caracteristici negative, toate acestea sint ale noastre, ale majoritatii romanilor, ale unei majoritati covirsitoare, nu 50%+1.
   daca toti cetatenii romaniei ar fi fost "elvetieni" sa zicem, oglinda politica ar fi fost pe masura.
   noi reprezentam mizeria din tara asta prin intermediul clasei politice.
   nu au venit niste extraterestrii si au numit "toti retardatii" sa conduca tara! din rindurile noastre ajung acolo, nu dintr-o secta speciala de politicieni, diferita de restul poporului.
   cind romanul are sa fie altfel, clasa politica are sa fie altfel. schimbarea nu incepe prin vot, ci prin propria persoana. dar majoritatea nu isi doreste schimbare, doar o afirma, nu o si face!
  • -1 (1 vot)    
   si totusi (Joi, 29 iulie 2010, 16:50)

   bula [anonim] i-a raspuns lui George B

   cum au ajuns soferi, secretare, femei de serviciu, masinisti sa fie platiti pe drepturi de autor? care sunt cei 560.000 de creatori din RO? Cel ce citeste de pe prompter creaza ceva, inafara de atmosfera, cand citeste cu intonatie sau manie proletara? crainicul de radio este creator? cati membri aveau uniunile de creatie in 1989?
 • +1 (3 voturi)    
  Avocaţilor nu li se aplica art. III din OUG 58 (Joi, 29 iulie 2010, 6:33)

  Florin [anonim]

  Normele, iată, exclud mai clar ACTIVITATEA REGLEMENTATĂ A AVOCAŢILOR de la aplicarea ciudatului art. III din OUG 58/2010. Avocaţii merg în continuare pe L51/1995 si sistemul propriu de asigurări sociale obilgatorii.

  Art.2 - Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale nu le sunt aplicabile prevederile art. III din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr.58/2010.

  Apreciez că se vor isca din nou discuţii dacă avocaţii datorează măcar asigurări sociale DE SĂNĂTATE în sistemul public. Bineînţeles că pe acestea le datorează, avocaţii fiind sub acest aspect, pentru o porţiune, dublu asiguraţi în sistemul public şi în sistemul privat al Casei de Asigurări a Avocaţilor. Prestaţiile în această materie din partea CAAV sunt însă minimale (neacoperitoare). Pentru mai multe despre cadrul legal de asigurări profesionale aplicabil avocaţilor, aşa încurcat şi involut cum este, avocaţii sunt invitaţi să viziteze noul site http://www.filbuc-caa.ro/
 • +9 (9 voturi)    
  Fascinate Norme.... (Joi, 29 iulie 2010, 7:41)

  minus [utilizator]

  Am incercat sa inteleg cum voi plati "in timp real" CAS si CASS, fiind PFA. Uneori realizez venituri independente in luni consecutive, dar sunt si luni in care nu realizez astfel de venituri, pentru ca nu sunt in tara.
  Inteleg ca trebuie sa dau declaratii lunare.
  Un fel de pedeapsa fiindca nu vreau sa fiu salariat?

  Normele sunt atat de clare, ca ar trebui norme de aplicare explicative pentru normele de aplicare publicate.
  O luna de eforturi pentru acest rezultat?
  Ce drama ar fi ca cei de la MFP sa fie platiti pentru performante! Bine ca ei sunt salariati, altfel nu ar cumpara nimeni ce produc ei!
  • +8 (8 voturi)    
   Ai ghicit (Joi, 29 iulie 2010, 10:15)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui minus

   Da, este o pedeapsa pentru ca nu vrei sa fii salariat. Nu ai sef (scuze, "manajer"), nu ai salariu care sa-ti poata fi redus, nu ai "loc de munca" din care sa poti fi dat afara, nu lipesti afise de partid... platesti. Nu platesti, "nu meriti sa existi".
 • +1 (1 vot)    
  Norma lingvistica (Joi, 29 iulie 2010, 8:29)

  Norma [anonim]

  "Proiectul Normelelor"??? Cu norma lingvistica ce s-a intamplat?
 • 0 (2 voturi)    
  norme metodologice... (Joi, 29 iulie 2010, 8:32)

  vlad [anonim]

  De ce nu ati postat pe site si documentele despre care faceti vorbire si pe care le-ati mentionat in caseta din dreapta,sus:proiectul de HG,nota de fundamentare si normele metodologice? cum putea avea o parere despre acestea daca nu le-am citit,doar nu suntem.....analistii politici de la TV!?
 • +1 (1 vot)    
  Din rau in mai rau (Joi, 29 iulie 2010, 8:40)

  OVE [anonim]

  Fondul de cheltuieli cu forta de munca e acelasi, orice taxare suplimentara nu duce decat la concedieri si reduceri salariale in domeniul privatilor. Criza se va accentua din nou in domeniul privat. Contractia economica de 3% anul acesta e o gluma, un 10% ar fi mai realist.
 • +1 (1 vot)    
  ce o fi vrand sa spuna (Joi, 29 iulie 2010, 9:08)

  Vuck [utilizator]

  Adica cum " raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia". ?
  Poate sa-mi explice cineva, va rog ?
  • +2 (2 voturi)    
   adica... (Joi, 29 iulie 2010, 9:58)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Vuck

   daca in contract ai scris ca faci ceva si in realitate faci altceva. e.g. in contract scrie ca ai dr de autor pt publicatii si tu faci de fapt aliniere de text :)
 • -5 (7 voturi)    
  INCREDIBIL (Joi, 29 iulie 2010, 9:09)

  The Incredible Hulk [anonim]

  se intampla atatea in tara asta, lucruri foarte grave, si din cele mai importante 10 lucruri ale zilei voi abordati doar unul? adica articolul asta? inteleg obedienta dar limita ei este insasi propria ta existenta, sunteti chiar singurul site care-mi place ca stil, asezare in pagina, multe articole stiintifice etc, dar nu politice si n-as vrea sa nu va mai citeasca lumea. pacat
 • +4 (12 voturi)    
  disparitie (Joi, 29 iulie 2010, 9:12)

  observer [anonim]

  Se pare ca acest partid, PDL, urmeaza calea PNTCD-ului. Peste 2 ani va fi considerat un vis urat.
  • +2 (4 voturi)    
   care 2 ani? (Joi, 29 iulie 2010, 16:29)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui observer

   Hai sa fim realisti.

   Sunt ca niste hiene care se sfasie intre ele.
   Din cand in cand se fac ca muncesc, mimeaza ca sunt hotarati in ceea ce fac, afiseaza steagul luptei contra evazionismului...se mai distreaza, danseaza "pinguinul", isi dau cu oul in cap...
   Poate sunt rau, dar mult mai rele sunt REZULTATELE "muncii" lor.

   Am ajuns sa vad in Boc un al doilea Ciorbea: smecheri profitori ambalati in carcase de oameni seriosi!
 • 0 (4 voturi)    
  5 salarii ? (Joi, 29 iulie 2010, 9:12)

  contribuabilul cinstit [anonim]

  sunt culmea baietii, iarasi creaza inechitati:
  - cum adica plafonat la 5 salarii medii brute ?

  eu cu carte de munca platesc la intreg.
  Alooooo, ori si eu plafonat, ori si ei la intreg
  • +2 (6 voturi)    
   a plafona sau a nu plafona... (Joi, 29 iulie 2010, 9:41)

   dorian gray [anonim] i-a raspuns lui contribuabilul cinstit

   Prietene, tu platesti la tot salariul, cel din venituri independente plateste plafonat.
   Hai sa-ti spun un secret: cel care are venituri indepedente , daca se imbolnaveste, nu primeste niciun fel de concediu medical, nici macar o zi- tu primesti ( nu veni cu replica " eu nu am mai avut conceciu medical din 1907 toamna"- nu e important daca ai avut sau nu, e important ca poti beneficia).
   Cel care are venitturi indepedente primeste concediu medical DOAR daca are si carte de munca, caz in care se cheama ca plateste de doua ori asigurari medicale, dar beneficiaza de fix aceleasi drepturi ca tine.
   • +4 (4 voturi)    
    a nu plafona (Joi, 29 iulie 2010, 10:16)

    pollux [anonim] i-a raspuns lui dorian gray

    prietene si eu ca salariat ar trebui sa am dreptul sa aleg daca vreau concediu medical platit sau nu. regula trebuie sa fie acceasi pentru toata lumea si fie toata lumea plateste plafonat fie toata lumea plateste la cat castiga. eu platesc contributii la 400 de mil pe luna si daca m-as imbolnavi ar trebui sa fiu tratat la new york in functie de cat platesc.
    • +1 (3 voturi)    
     propunere (Joi, 29 iulie 2010, 10:33)

     castor [anonim] i-a raspuns lui pollux

     pai ce sa zic prietene...atunci fa bine si vorbeste cu manajeru' dumitale si propune-i sa te plateasca prin PFA. Zi-i ca asa vrei tu. Asta va insemna probabil ca nu vei mai avea nici beneficiile care vin, de regula, la pachet cu un salariu de 400 de milioane.
    • +1 (1 vot)    
     reguli facute de oameni.... (Joi, 29 iulie 2010, 19:08)

     minus [utilizator] i-a raspuns lui pollux

     Cand zici "regula trebuie sa fie aceeasi pentru toata lumea", de ce crezi ca regula procentului este buna iar regula aceleiasi sume nu este corecta? Poate eu cred ca regula contributiei fixe trebuie sa fie aceeasi pentru toata lumea!

     Si apropo, d-l Iliescu chiar crede ca tu trebuie sa patesti mai mult (ca procent) decat domnia sa, pentru ca venitul tau este mai mare.... si el zice ca regula PSD este corecta!
   • -1 (1 vot)    
    Riscuri asumate (Luni, 2 august 2010, 21:04)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui dorian gray

    Aud poezia asta de cand e circul asta cu legile. Ai trecut la PFA pt ca ti-a convenit. Nimeni nu te obliga sa stai la PFA. Nu-ti convine, treci pe carte de munca.

    E alegerea ta.. vrei PFA astea sunt beneficiile si obigatiile. Nu te obliga nimeni.
  • +2 (6 voturi)    
   A trecut comunismul (Joi, 29 iulie 2010, 9:51)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui contribuabilul cinstit

   Tu platesti "la intreg" si vei primi pensie tot la intreg. Cei ce nu platesc sau platesc mai putin nu vor primi sau vor primi mai putin. PFA are aceasta problema, multi dintre ei isi asuma acest risc de a nu avea pensie. Acum guvernul obliga PFA sa plateasca totusi o suma la aceste asigurari, fara ca asta sa fie normal. E ca si cum ma obligi sa fac asigurare de viata, desi eu nu vreau. NU platesc nu primesc, ar trebui sa fie un drept.
   Gandirea ta a ramas in comunism ca a multor altora. Interesant e ca multi desi gandesc proletar se recomanda a fi de dreapta....
   • -1 (3 voturi)    
    sa infieram cu manie proletara (Joi, 29 iulie 2010, 10:37)

    castor [anonim] i-a raspuns lui sorin

    ...sorin, reactiile de care vorbeai sunt din seria "voi n-au mancat salam cu soia cu noi". Reactii dinastea de tip "sa infieram cu manie proletara" intalnesti peste tot, din pacate.
    Iar asta cu dreapta si stanga la noi...o sa mai dureze pana cand o sa insemne ceva si in sensul orientarii politice.
    • -2 (2 voturi)    
     erata (Joi, 29 iulie 2010, 11:16)

     castor [anonim] i-a raspuns lui castor

     voi n-ati manca:)
   • 0 (0 voturi)    
    nici nu stiu ce e ala comunism (Vineri, 30 iulie 2010, 17:24)

    contribuabilul cinstit [anonim] i-a raspuns lui sorin

    Nici nu vreau sa fiu plafonat la pensie. Vreau ca parintii mei sa aiba de unde sa primeasca pensie si sper ca in timp sistemul privat sa il inlocuiasca pe cel public.

    Dar nu inteleg sanatatea - dece PFA-ul este plafonat si eu nu ? Ma imbolnavesc mai mult ? Si nu imi spune ca tu nu calci prin spitalele publice, caci nu acesta este sensul sistemului. El este facut sa ajute orice om bolnav si fiecare sa stie ca el exista si il slujeste pe contribuabil.


    Avem 8 ani cand a murit ceausescu, deci nu cred ca stiu ce e ala comunism.
    • 0 (0 voturi)    
     aha (Luni, 2 august 2010, 23:51)

     calin [anonim] i-a raspuns lui contribuabilul cinstit

     Auzi dar eu de ce sa platesc 1.000 RON lunar la sanatate si tu 100 RON iar daca mergem oricare din noi in spital sa trebuiasca sa dam spaga daca vrem sa nu murim pe acolo?
     E corect?
     Nu as putea eu sa-mi fac o asigurare privata de sanatate de X RON lunar si sa beneficiez de serviciile care le vreau?
     Vezi tu problema in Romania este ca sistemul (statul) tot "cere" bani de la noi dar nu ne ofera nimic.
     Eu personal voi cotiza minimul posibil pentru acest stat (desi sincer mai bine as pleca altundeva ca aici nu prea se mai poate oricata rabdare si bunavointa as avea) atata timp cat nu imi ofera absolut nimic.
     Stiu ca in alte tari ca sa ai o masina doar asigurarea obligatorie te costa undeva la 3000-5000 EUR pe an, dar acolo stii ca mergi pe autostrazi!
     Exemplele ar putea continua, sper ca ai priceput ideea.
  • 0 (0 voturi)    
   pai (Joi, 29 iulie 2010, 17:20)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui contribuabilul cinstit

   5 salarii medii brute lunar adica 9000 Ron lunar.
   Adica daca castigi mai mult de 9000 Ron lunar pe PFA te plafoneaza aici. Nu cred ca-s multi
 • +1 (1 vot)    
  proiect? (Joi, 29 iulie 2010, 9:19)

  DIA [anonim]

  Eu nu gasesc pe site-ul mfinante.ro acest proiect. ..unde trebuie sa caut?..
  • +2 (2 voturi)    
   "transparenta decizionala" (Joi, 29 iulie 2010, 9:58)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui DIA

   http://www.mfinante.ro/transparent.html?method=transparenta&pagina=acasa
   • 0 (0 voturi)    
    unde? (Joi, 29 iulie 2010, 18:49)

    Mirela [anonim] i-a raspuns lui minus

    Unde este torusi acest proiect? La adresa de mai sus nu e nimic.
    • 0 (0 voturi)    
     Le-au retras! (Joi, 29 iulie 2010, 19:59)

     minus [utilizator] i-a raspuns lui Mirela

     Nu ma intreba de ce....
     Oricum nu cred ca de rusine!

     De fapt, nu era ceva in plus fata de documentele postate de Hotnews (in caseta "documente" din pagina asta)
     • 0 (0 voturi)    
      Merci (Joi, 29 iulie 2010, 21:28)

      Mirela [anonim] i-a raspuns lui minus

      Merci pentru raspuns. M-ar fi interesat un loc unde pot sa postez sugestii, fiindca mi-ar fi placut sa le transmit cate ceva. Altfel ce dezbatere publica e?
      • 0 (0 voturi)    
       pai nu sunt cu adevarat interesati.... (Joi, 29 iulie 2010, 22:02)

       minus [utilizator] i-a raspuns lui Mirela

       doar simulează, in buna noastră tradiție!

       Nu este nicio dezbatere publica, de fapt.
       Nu au bani să mai plătescă pensiile și pur și simplu au inventat niște reguli prin care:
       - să te oblige să plătești;
       - să plătești in luna următoare obținerii venitului.

       In rest, nu le pasa de niciun argument logic!
 • 0 (2 voturi)    
  Sa platim... (Joi, 29 iulie 2010, 9:28)

  EdwardNIGMA [utilizator]

  La ce servicii medicale iti sunt oferite, ce ajutor de somaj beton ai, sa nu mai spun ce pensie majorata .... Merita sa platim... Mama are pensie 4 milioane... Dupa 35 de ani de munca a constatat ca are diabet zaharat.... Pesionata pe caz de boala, in conditiile in care sta la o garsoniera proprietate personala.... Sa vad cum plateste intretinerea la iarna... Si cazul nu este singular... Deci mie nu imi vine sa platesc nimic... Ba da nimic...
  • 0 (2 voturi)    
   Intrebare (Joi, 29 iulie 2010, 12:27)

   Kisaki [anonim] i-a raspuns lui EdwardNIGMA

   De curiozitate, CE a muncit mama ta timp de 35 de ani ca sa aiba pensie doar 4 mil?
  • 0 (0 voturi)    
   nu te revolta? (Joi, 29 iulie 2010, 16:56)

   curios [anonim] i-a raspuns lui EdwardNIGMA

   faptul ca CASS platesc 4,5 mil salariati plus ceva PFA plus ceva pensionari?? La o populatie de vreo 18 mil. locuitori? De unde bani la sanatate? Poate ii intrebi si pe medicii din sindicat ce procentaj primesc cand prescriu medicamente (cat mai) scumpe? Cum se face ca in Olanda medicamentele generice ajung la 80% din prescriptie si la noi la 30%? Cum se face ca medici au prescris medicamnete pt diabet unei singure persoane cat pt. tot orasul Ploeisti? Cat a luat de la importatorul medicul in cauza si ce smen s-a facut cu tona de medicamente compensate?
  • 0 (0 voturi)    
   35 de ani (Vineri, 30 iulie 2010, 17:27)

   contribuabilul cinstit [anonim] i-a raspuns lui EdwardNIGMA

   dar chiar in 35 de ani nu i-a trecut prin cap sa puna ceva bani deoparte ?
   chiar nu s-a gandit ca o sa ajunga si batrana si bolnava ? sau a sperat sa o ajuti tu?
   se pare ca tu insa speri sa o ajute statul - adica noi toti.
 • +4 (4 voturi)    
  dar sondajul... (Joi, 29 iulie 2010, 9:32)

  insomer [anonim]

  sondajul, ce zice sondajul?
 • +1 (3 voturi)    
  nici in Babuineea (Joi, 29 iulie 2010, 9:54)

  Caragiale [anonim]

  Nici in Babuineea nu se schimba TVA-ul si impozitele de pe o zi pe alta . Si nici normele metodologice nu apar dupa ce legea isi face efectele , la mult timp dupa !
 • +1 (1 vot)    
  nelamurire (Joi, 29 iulie 2010, 10:22)

  ando2 [utilizator]

  "Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, precum si venituri de natura salariala datoreaza contributii individuale...in situatia in care veniturile de natura profesionala sunt sau nu realizate lunar."

  Adica in ce caz persoana datoreaza contributii: daca veniturile SUNT realizate lunar sau daca NU SUNT realizate lunar?
  • +1 (3 voturi)    
   art 6 (1) si art 6 (2) din norme (Joi, 29 iulie 2010, 11:08)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui ando2

   art 6 (1) se refera la persoane care realizeaza lunar venituri de natura profesionala

   art 6 (2) se refera la persoane care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala
  • +1 (1 vot)    
   redactare neglijenta (Joi, 29 iulie 2010, 15:42)

   DM [anonim] i-a raspuns lui ando2

   Cred ca trebuie sa ignorati cuvintele "sau nu".
   Ar putea fi mai atenti cum redacteaza nu sa ghicim noi !
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Joi, 29 iulie 2010, 10:24)

  Bogdan [anonim]

  Eu sunt PFA si platesc impozit la norma... Am citit documentele astea dar siner nu inteleg cum o sa fiu afectat... Formularile sunt foarte ambigue si sunt facute la un mod prea general... Cred ca depinde cum te intelegi cu aia de la FISC pana la urma...
  • +2 (2 voturi)    
   . (Joi, 29 iulie 2010, 10:31)

   demostene [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   eu sunt in sistem real si nici eu n-am inteles nimic. stai linistit, ori intelegem, ori nu, tot platim
  • +1 (1 vot)    
   nici ei nu stiu... (Vineri, 30 iulie 2010, 7:08)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   am fost ieri sa-mi platesc CAS-ul si am intrebat de noile reglementari.
   Le-am spus ce am inteles eu- ca Guvernul le-a programat vizitele lunare a câtorva mii de "contribuabili" (o turma de prosti din care fac parte si eu!) care vor depune declaratii lunare.

   Ei au zis ca nu se poate asa ceva, nu am inteles eu bine....
 • +1 (1 vot)    
  mai exista norma fixa la PFA? (Joi, 29 iulie 2010, 10:34)

  toteu [anonim]

  .....
 • +1 (1 vot)    
  intrebare (Joi, 29 iulie 2010, 10:34)

  nicu [anonim]

  as avea o intrebare, poate cineva ma poate lamuri: art.2 se aplica in cazul pensiilor private? adica daca sunt asigurat prin pensie privata, nu mi se aplica art.III din ordonanta?

  Art.2 - Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale nu le sunt aplicabile prevederile art. III din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr.58/2010.
  • +1 (1 vot)    
   e vorba de avocati (Joi, 29 iulie 2010, 11:43)

   costica [anonim] i-a raspuns lui nicu

   Pensia privata nu se pune aici, e ceva ce iti platesti din net. Extrasul dat de tine face referire la avocati, care au sistem de asigurari sociale separat si care nu sunt obligati sa plateasca CAS..
 • +1 (1 vot)    
  eu (Joi, 29 iulie 2010, 11:24)

  eu [anonim]

  Buna intrebarea ta

  daca nu se dovedeste adevarata eu inchid PFA-ul .

  au inebunit in goana dupa bani - declaratii lunare la AJOFM si CP cu amenzi de peste 2500 LEI ? Eu acum depun la minim 1 (una bucata) declaratie ANUAL
 • +2 (2 voturi)    
  Intrebare (Joi, 29 iulie 2010, 11:36)

  gigi [anonim]

  Cat mai trebuie pana cutitul ajunge la os ?
 • +1 (1 vot)    
  Bataie de joc (Joi, 29 iulie 2010, 11:37)

  Adrian [anonim]

  Mi se pare absolut incredibil ceea ce citesc.

  Pe mine pentru perioada in care nu am realizat nici un venit casa de asigurari sanatate m-a pus sa platesc asigurarile sociale de sanatate desi i-am adus adeverinte de peste tot: primarie, admin financiara, registrul comertului etc. .

  Cum de o persoana care nu realizeaza nici un venit este pusa sa plateasca din urma + penalizari iar unul care realizeaza venit intr-o forma sau alta de abia acum face acest lucru?
  • 0 (0 voturi)    
   toti platesc din urma (Joi, 29 iulie 2010, 13:55)

   Ovi [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Asigurarile de sanatate trebuie sa fie platite pe ultimii 5 ani daca ai realizat venituri si pe ultimele 6 luni daca nu ai realizat.
   Deci eu zic ca mai nasol e pentru cei care au realizat venituri, nu pentru cei care nu au realizat.
   • 0 (0 voturi)    
    Logic (Joi, 29 iulie 2010, 15:32)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui Ovi

    Din moment ce tu primesti 0 lei.
    Explica mi si mie de unde sa achiti acesti bani.
 • +1 (1 vot)    
  norma (Joi, 29 iulie 2010, 11:52)

  zzz [anonim]

  venit-ul la PFA-urile cu norma reprezinta clar norma; deci platim doar la norma si sa fie sanatosi... n-avem registru, n-avem cu ce sa ne ducem la casa de asigurari sau somaj, decat doar cu decizia de impunere
 • +1 (1 vot)    
  intrebari (Joi, 29 iulie 2010, 11:58)

  Ionica [anonim]

  1. Cine, cand si cum stabileste daca se realizeaza venituri de natura profesionala lunar sau anual?

  Ex: Cateva luni pe an nu realizezi venituri.
  La ce categorie se incadreaza?
  Dar daca lunile sunt ultimele din an?
  Dar daca este vorba doar de o luna?

  2. De ce este asa mare diferenta intre bazele de calcul pentru venituri considerate realizate lunar (max 5 salarii medii brute in FIECARE luna, deci 60 salarii pe an) si cele realizate anual (max 5 salarii medii brute).
 • +2 (2 voturi)    
  Evazionistule (Joi, 29 iulie 2010, 12:43)

  Gogutza [anonim]

  Bai Ionica numai si numai la evaziune te gandesti.
  De ce nu te apuci tu de munca cinstita la stat ? Acolo platesti si impozite (de fapt) le dau altii pentru tine si nu ai bataie de cap.
  Ca sa-ti raspund la intrebari :

  1) stabileste cine trebuie, cand trebuie si cum trebuie. tu trebuie numa sa platesti tot la timp ca altfel iei penalitati si dobanzi. La munca nu la intins mana Ionica !!!

  2)Pentru ca asa trebuie ! Platiti bai ce dreacu.
  Daca nu va convine faceti naibii firma in Bulgaria sau Cipru sa vedeti acolo cat e de nasol...10% impozit si nici nu ai placerea sa te controleze Anafu.

  hai pa
 • +1 (3 voturi)    
  Tocmai am radiat (Joi, 29 iulie 2010, 12:55)

  Andrei [anonim]

  Cum am citit astea am si fost la ORC sa depun cerere de radiere pentru PFA. Voi investi in participatie intr-un offshore in Cipru si uite asa statul roman nu o sa mai vada nici un ban de la mine. Culmea e ca nici nu trebuie sa ma deplasez pana in Cipru. E mai simplu sa deschid acolo o firma decat aici.
  De offshore ma voi folosi cateva luni doar pana o sa gasesc loc de munca ok undeva in vest. Si uite asa nici macar banii ce ii castig nu ii mai cheltui aici deci nu mai ia statul nici TVA de pe mine.

  Voi uita ca sunt roman. Voi uita inclusiv limba cat mai repede posibil. Am facut o mare greseala ca m-am nascut aici. Hai, pa!
 • +3 (5 voturi)    
  Tocmai am radiat (Joi, 29 iulie 2010, 12:55)

  Andrei [anonim]

  Cum am citit astea am si fost la ORC sa depun cerere de radiere pentru PFA. Voi investi in participatie intr-un offshore in Cipru si uite asa statul roman nu o sa mai vada nici un ban de la mine. Culmea e ca nici nu trebuie sa ma deplasez pana in Cipru. E mai simplu sa deschid acolo o firma decat aici.
  De offshore ma voi folosi cateva luni doar pana o sa gasesc loc de munca ok undeva in vest. Si uite asa nici macar banii ce ii castig nu ii mai cheltui aici deci nu mai ia statul nici TVA de pe mine.

  Voi uita ca sunt roman. Voi uita inclusiv limba cat mai repede posibil. Am facut o mare greseala ca m-am nascut aici. Hai, pa!
 • +1 (1 vot)    
  pe negandite (Joi, 29 iulie 2010, 13:10)

  Mumulea [utilizator]

  Sunt un profesor care plateste impozit pentru veniturile din meditatii. Cum sa platesc ...nu-stiu-ce pentru luni in care nu desfasor activitatea? Pentru ca sunt aproape jumatate din an! Ca si cu 'forfetarul': vor sa prinda pe unii si lovesc in toata lumea.
 • +2 (2 voturi)    
  Ma fascineaza.... (Joi, 29 iulie 2010, 13:45)

  minus [utilizator]

  prostia, in forma ei pura si platita din bani publici.

  In cazul de fata, ma intreb cat de prost poate fi un Guvern care accepta un pachet de cuvinte numit "Norme metodologice", prin care sunt chemati sute de mii de cetateni sa depuna lunar declaratii:
  -privind asigurarea in sistemul public de pensii
  -in sistemul asigurarilor de somaj
  - si (poate) si un contract/declaratie pentru CASS?

  Cred ca numai un om căzut in cap nu vede ca normele astea înseamna o vânzoleala lunara "pana la data de 25 a lunii, pentru luna anterioara in care s-au realizat venituri de natura profesionala"!

  Si toate astea in numele combaterii evaziunii fiscale.... Ca poanta este buna, o tinem pentru Revelion!
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Marţi, 3 august 2010, 0:09)

   calin [anonim] i-a raspuns lui minus

   Sa creasca birocratia! Pe vreme de criza ai mai mult timp liber de umblat pe la autoritati nu?
   O sa se duca tara asta de rapa, nu din cauza crizei economice ci din cauza crizei de viziune a acestor oameni prosti care ne conduc. Ei vad doar intr-o directie tot timpul, niciodata nu se gandesc la ce efecte secundare devastatoare vor avea (vezi forfetarul).
   Se va trece iar la munca la negru...
 • +1 (1 vot)    
  pfa cu norma (Joi, 29 iulie 2010, 13:58)

  Delia [anonim]

  Daca am pfa cu norma de venit de ce m-as duce lunar sa depun declaratii? Nu este deja norma pe an mai mare decat 5 salarii medii? Deci nu ar trebui sa platesc la 5 salarii?

  Daca pfa-ul e platitor de tva.... Cum se poate ca pe aceiasi bani pe de o parte sa platesti tva ca o societate si contributii ca orice angajat?????
  Daca sunt ca un angajat si platesc contributii atunci de ce platesc tva la stat???
  • 0 (0 voturi)    
   heh (Joi, 29 iulie 2010, 17:28)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui Delia

   Numai ca acuma norma de venit este de 12 salarii mine brute pe an.(Vezi in nota de fundamentare)
 • 0 (0 voturi)    
  pfa sau nu ? (Joi, 29 iulie 2010, 16:55)

  george [anonim]

  Eu nu sunt pfa. Din cate stiu din salariul meu brut se scad nspe taxe pentru scoli, biserici si spitale si raman cu un amarat de salariu.
  Cei care au pfa platesc aceste taxe pt scoli si spitale ?
  Daca nu atunci ei isi duc copiii la scoli particulare si nu au voie sa mearga la urgente ? Am prieteni pfa care au ales acest mod de salarizare pentru ca raman in mana cu mai multi bani pe motiv ca nu vor sa ingrase statul din banii lor.
  • 0 (0 voturi)    
   diferenta este (Joi, 29 iulie 2010, 17:12)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui george

   ca in cazul PFA nu mai exista angajator, iar PFA-ul plateste doar cota angajatului pentru CASS si -acum, prin norme- si pentru CAS.
   Se poate spune ca PFA plateste cat platesti tu, doar ca pentru tine, mai exista si o contributie a angajatorului. Nu vad nicio contradictie- si eu ca PFA platesc de 10 ori mai mult CASS fata de cineva care are venituri modeste...pentru ca pltesc acelasi procent ca si el, dar nu aceeasi suma.
   Daca crezi ca este un mare avantaj sa fii PFA, incearca! - s-ar putea sa constati ca avantajele nu sunt chiar atat de mari.

   Problema reala este ca unii angajatori impun forma de PFA pentru ca ei nu mai platesc contributii pentru persoana respectiva.
   Daca a fi PFA sau nu este optiunea omului, atunci este OK.
  • 0 (0 voturi)    
   nu-i chiar asa (Joi, 29 iulie 2010, 17:37)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui george

   Nu e nici un impozit pentru scoli si chiar si asa poate nu am copii si n-am pe nimeni de dat la scoala asa ca de ce sa platesc asa ceva?
   Pe urma chestia cu spitatul e relativa..poate am bani sa ma tratez la o clinica privata si chiar poate platesc un abonament lunar pentru asa ceva la o clinica/spital privat.
   Ce fac astia acuma e sa introduca comunismul pe usa din dos: Toata lumea plateste pentru niste lucruri de mizerie pentru ca aia din frnute fura tot asa cum era si inainte de '89.
   Taxele astea sunt ca munca patriotica de pe vremuri: tre sa participam cu totii ca altfel ne leaga, or sa fie reportaje frumoase la televizor despre maretele realizari si solidaritatea socialista dar de trait o sa traim cu totii intr-o mizerie tot mai mare..mai putin aia din CC/Parlament.
   Da' asta numa' pan' la Revoluitie !!
  • 0 (0 voturi)    
   pfa (Joi, 29 iulie 2010, 17:44)

   pfa [anonim] i-a raspuns lui george

   Despre ce scoli si biserici vorbestii? poate te referi la impozitul pe salariu;
   Impozit si contributia la "spitale" platea PFA-ul si pana acum;
   PFA-ul are un alt statut pt. ca nu ce nu beneficiaza de toate avantajele unui salariat: concediu de odihna, concediu medical, somaj, salarii compensatorii, etc. Asta e problema de fapt.
   • -1 (1 vot)    
    norma de venit (Joi, 29 iulie 2010, 20:18)

    pfa norma venit [anonim] i-a raspuns lui pfa

    Mai sunt si exceptii. in cazul unui PFA cu norma de venit de 7000 de RON pe an se iau taxe din norma asta. In unele domenii (IT ca si exemplu) asta e salarul pe o luna si nu pe un an. Si in plus au si concedii de odihna iar somajul nu prea e o problema. Cei mai multi sunt ca si "angajati" deci s-ar zice ca au pacalit sistemul.

    Nu stiu in ce masura va reusi sistemul sa-i "pacaleasca" pe ei acum daca ii incadreaza la relatie dependenta. Probail ca nu si doar cei de la fisc vor mai avea cate ceva de castigat.
    • +1 (1 vot)    
     atat te duce capul (Marţi, 3 august 2010, 0:17)

     calin [anonim] i-a raspuns lui pfa norma venit

     Atata te duce capul frate...
     Auzi, dar daca eu am un "salar" ca si PFA de 7.000 pe luna (apropo am chiar dublu) si ma bag la norma reala de impozitare, si imi iau o masina de 50.000 EUR sau un apartament de 100.000 EUR pe PFA (sau pe SRL), atunci cam ce profit mai fac eu ca sa platesc impozit la stat?
     Cu alte cuvinte eu daca am un venit net X, nu cheltui intr-un fel sau altul toti acei bani aici in Romania, nu as putea sa imi trec toate cheltuielile pe PFA sau firma?
     Norma de venit ma scuteste pur si simplu de o gramada de acte si contabilitate si alte porcarii. E o chestie din care practic statul are de castigat pentru ca mie mi-e mai comod (pana la un anumit plafon) sa ma "inteleg" cu statul sa-i dau o suma fixa decat sa imi deduc si hartia igienica.
     Cam asta e ideea cu norma de venit.
 • 0 (0 voturi)    
  Ai citit macar 1 data legea? (Joi, 29 iulie 2010, 17:24)

  Adrian [anonim]

  In cadrul epidemiilor si urgentelor oricum ai asistenta medicala.

  Referitor la tratementul pe care o sa il primesti ... identic cu ceea ce ai acum.
 • +3 (3 voturi)    
  offshore scrie pe noi (Joi, 29 iulie 2010, 22:25)

  ITistul [anonim]

  Uite, eu sunt un IT-ist din ala de care se vb pe aici. Castig cam de 3 ori cat spui tu..pe luna. Si mi-am platit toate taxele pe PFA.
  Aku ca astia vor sa platesc si somaj si contribuitie la o pensie pe care stiu sigur ca nu o sa o mai apuk intrucat o se se duca tzara asta de rapa inainte sa ies eu la pensie stii ce o a fac: imi fac un offshore in Malta.Nu e cel mai ieftin dar ma costa mai putin decat catig eu intr-o luna.
  Malta e membra in EU deci primesc VAT number, platesc 5% impozit pe profit.
  Banii o sa mi-ii scot, o data la 2-3 luni, de la un ATM din afara tzarii de la o banca care nici nu are reprezentantza in RO.
  Si daca ma gandesc bine pentru ca sunt baiat bun o sa-mi mai ajut niste prieteni care aku au SRL-uri si platesc 32% impozite (profit si dividende) sau PFA-uri.
  Eu sa le iau un comision de 10 % (din care 5% ii platesc in Malta ca impozit) iar ei or sa se angajeze cu carte de munca cu salariu minim pe economie ca sa nu aiba firma lor pb cu ITM-ul care vine in control.
  Deabia astept raportul MF-ului cu privire la cat se va fi colecta tdin taxe cu noile modificari la Codul Fiscal.
  Sa vezi surprize !
  • +3 (3 voturi)    
   tot offshore (Joi, 29 iulie 2010, 23:06)

   Radu Chirila [utilizator] i-a raspuns lui ITistul

   Si eu sunt din IT si tot offshore imi fac si eu, dar in Belize. Asta e situatia in Romania, nu stiu de unde sa mai traga bani, dar de fapt nu ne ofera nimic in schimb. Pentru cei destepti va fi mereu o solutie in lupta cu sistemul. Poate cea mai buna ramane in continuare emigrarea....
  • +3 (3 voturi)    
   doar sa fii atent (Joi, 29 iulie 2010, 23:07)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui ITistul

   pentru ca legal, si dividendele obtinute din Malta ar trebui declarate si impozitate in Romania cu 16%...
   Daca chiar vor, te pot depista in interiorul UE...
  • 0 (0 voturi)    
   Malta (Sâmbătă, 31 iulie 2010, 13:32)

   Pfa [anonim] i-a raspuns lui ITistul

   Pai ce te tine in Romania? Du-te de tot in Malta. Dupa cum ziceai aia abia asteapta sa te primeasca.

   Nici mie nu imi convine ca platesc taxe asa mari.

   Daca tot ai beneficii asa mari pe cum zici (si te cred) nu vad ce te doare sa platesti putin la pensii. Sau o fi dependenta care te ingrijoreaza?
 • 0 (0 voturi)    
  diferenta intre PFA si SALARIU (Vineri, 30 iulie 2010, 9:40)

  moshu [anonim]

  diferentza intre PFA si salariu este diferenta intre a da statului 4.000 RON taxe de tot felul si 400 RON taxe, pentru niste servicii sociale ZERO, MINUS.
  Acolo este diferentza....
  • 0 (0 voturi)    
   da, exact acolo e diferenta (Vineri, 30 iulie 2010, 12:03)

   ioana [anonim] i-a raspuns lui moshu

   dau statului o gramada de bani in schimbul caroara nu primesc absolut nimic. Sau, ba da, primesc... niste priviri scarbite din spatele ghiseelor cand cer o adeverinta, niste ridicari neputincioase din umeri cand ajung in spital si am nevoie de un medic, niste bete in roate la fiecare pas atunci cand vreau sa imi deschid o firma, samd. Lista e foarte lunga.
 • +2 (2 voturi)    
  Chiar nu avem de gind sa terminam (Vineri, 30 iulie 2010, 12:03)

  Sile [anonim]

  Cu prostia asta , ramasa de pe vremea lui Ceasca, numita norme metodologice?Asa de incapabili sunt sa formuleze o legislatie clara si coerenta? SE PARE CA DA. O zi buna!
 • 0 (0 voturi)    
  angajat in strainatate (Vineri, 30 iulie 2010, 12:26)

  nemo [anonim]

  am o intrebare, daca sa zicem ca sunt angajat in strainatate tzara UE, cu "carte de munca" sau ma rog, cum o fi la ei dar lucrez de acasa prin intermediul "internet" ca sa nu intru in amanunte. E de inteles ca o sa trebuiasca sa platesc diverse taxe si contributii sociale in tara respectiva.

  Ce contributii mai pretinde statul rroman in situatia asta?
 • 0 (0 voturi)    
  o alta solutie (Vineri, 30 iulie 2010, 12:54)

  PFA [anonim]

  eu ma mai gandesc la o solutie, desfiintarea PFA si fac foame vre-un an de zile, si intre timp poate reusesc sa plec dincolo ...
 • 0 (0 voturi)    
  si cu tichetele de masa??? (Vineri, 30 iulie 2010, 13:05)

  Irina [anonim]

  ok, am inteles ca normele privesc doar o parte din OUG 58, dar stie cineva daca valoarea nominala intra in baza la care se aplica deducerea lunara sau se aplica doar impozitul de 16%. Sunt aceste tichete de masa avantaje in bani sau natura?
 • 0 (0 voturi)    
  nu pricepi (Marţi, 3 august 2010, 0:05)

  calin [anonim]

  voi chiar nu pricepeti nu-i asa?
  Problema nu consta in faptul ca platim taxe mari (procentual vorbind - undeva intre 40%-60% ), ideea e ca platim niste taxe foarte mari pentru NIMIC!
  Pensiile la batranete(asta daca ajungi la peste 65 ani) sunt atat de mici in raport cu contributia incat ar trebui sa traiesti peste 10 ani in pensie ca sa iesi pe "profit" deci peste 75 ani (asta daca nu se mai mareste varsta de pensionare pe la 100 ani pana iesim noi la pensie).
  Mergi pe drumuri de iti rupi masina (de autostrazi nici nu poate fi vorba).
  In spitale intri cu o simpla raceala si poti sa mori fie ca iei ceva virusi de pe acolo fie alte probleme.
  Medicii buni pleaca, ramane pleava.
  Profesorii din ziua de azi sunt 90% oameni care nu si-au gasit altundeva unde sa lucreze si doar 10% care chiar fac ceva.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by