Descarca fisierul audio in format MP3

"Constatarile venite din partea Fondului Monetar International si a Comisiei nu sunt suficiente; ele trebuie sa fie insotite de recomandari concrete". Declaratia vine de la fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu, care a explicat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca Romania are nevoie de parteneriate public private. Este vorba despre o formula care sa le permita unor intreprinderi de stat, ce se bucura de garantii de stat, sa beneficieze de finantari bancare cu ajutorul carora sa cofinanteze lucrari de infrastructura. "Evident grosul finantarii acestor lucrari ar fi cu fonduri europene", a punctat profesorul de economie. La inceputul saptamanii, seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, avertiza ca este ingrijoratoare "slaba absorbtie a fondurilor europene de catre Romania". Este "o constatare grava, dar nu este o noutate pentru cei avizati", sustine Daniel Daianu.

Romania isi pastreaza primul loc in Europa la viteza medie a conexiunilor la internet

Romania isi pastreaza primul loc in Europa la viteza medie a conexiunilor la internet. La nivel mondial, ocupam pozitia a patra si suntem devansati doar de Coreea de Sud, Hong Kong si Japonia, arata cea mai noua editie a raportului State of the Internet, intocmit de compania Akamai. Viteza medie a conexiunilor internet pe plan mondial este de 1,7 Mbps, in Romania este 6,3 Mbps, iar in Statele Unite este de 4,7 Mbps. In plus, Constanta, Iasi si Timisoara se afla in topul primelor 100 de orase la nivel mondial cu cele mai mari viteze medii ale conexiunilor la internet. Akamai detine peste 60.000 de servere in 70 de tari si transporta o cantitate uriasa de trafic web. Compania are acces la informatii detaliate despre gradul de penetrare al internetului pe plan mondial, iar in ultimul trimestru al anului trecut peste 487 de milioane de de IP-uri unice erau conectate la reteaua companiei.

Ministerul Finantelor va cere FMI o noua derogare privind arieratele

Ministerul Finantelor Publice va cere Fondului Monetar International o noua derogare de la obligatia de a reduce arieratele. Motivul este ca nu a reusit sa respecte tinta convenita cu institutia financiara internationala nici in primul semestru. "Nu ne-am atins tinta de arierate", a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. De la inceputul acordului stand-by cu Romania, in mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate. Arieratele ar trebui eliminate in totalitate pana la finele lunii aprilie 2011, cand este stabilita si inchiderea programului cu FMI.

Lituania a iesit din recesiune in al doilea trimestru al anului

Lituania a iesit din recesiune in al doilea trimestru al anului. Economia Lituaniei, care a suferit una dintre cele mai severe recesiuni in urma cu un an, a revenit pe crestere in al doilea trimestru din 2010, pe fondul cresterii exporturilor si a productiei industriale. Produsul Intern Brut a crescut cu 1,1% fata de perioada similara a anului trecut, dupa o contractie de 2,8% in primele trei luni ale anului. Comparativ cu trimestrul anterior, economia Lituaniei a crescut cu 2,9%. Economia tarii baltice a revenit pe crestere dupa sase trimestre consecutive de contactie si dupa cea mai severa recesiune de la inceputul anilor '90.