Ritmul de crestere a activitatii private in Zona Euro a incetinit usor in luna august, potrivit unei prime estimari a indicelui compozit PMI, publicata luni de societatea Markit, relateaza AFP.

Indicele PMI, care masoara activitatea din industrie si servicii, a scazut la 56,1 puncte, fata de nivelul de 56,7 puncte din iulie, luna in care a reinceput sa creasca, pentru prima oara dupa trei luni.

Indicatorul se mentine peste bariera de 50 de puncte pentru a treisprezecea luna consecutiv, ceea ce semnaleaza o progresie a activitatii. Dar reculul inregistrat in august arata ca ritmul acestei progresii incetineste din nou.

In sectorul manufacturier, indicele a scazut la 55 de puncte, dupa 56,7 puncte in iulie. Este cel mai mic nivel inregistrat in ultimele sase luni.

In servicii, evolutia a fost similara, inregistrandu-se o scadere de la 55,8 la 55,6 puncte.

"Relansarea a incetinit usor fata de cresterea exceptionala observata in treimestrul II", explica Chris Williamson, economist sef la Markit.

Si totusi, acest indice "ascunde situatii ingrijoratoare", apreciaza el, subliniind ca relansarea "se bazeaza in continuare in intregime pe Franta si Germania".

"In restul Zonei Euro, cresterea incetineste si atinge un nivel apropiat de stagnare, in timp ce sectorul serviciilor cunoaste o noua contractie", a adaugat el.