Neinformarea clientilor, in scris, cu privire la conditiile contractuale, mentiuni contrare legii in contractul-cadru prin care banca isi aroga dreptul de a rezilia unilateral contractul - fara a notifica clientul sau contracte cu clauze abuzive privind dreptul bancii de a declara scadent descoperitul de cont, cum ar fi implinirea unei anumite varste sau plecarea din tara - iata numai cateva dintr-o lista lunga de nereguli descoperite de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor la controalele desfasurate la bancile din tara, in luna iulie.

"Au fost verificati 252 operatori economici, la 161 dintre acestia constatandu-se abateri de la prevederile legale in vigoare. Au fost aplicate 66 de amenzi contraventionale in valoare totala de 527 500 lei si 95 de avertismente. De asemenea, la 17 operatori economici s-a dispus masura opririi temporare a prestarii serviciilor de incheiere a contractelor de credit, pana la remedierea deficientelor", transmite ANPC printr-un comunicat de presa.

Unsprezece categorii de nereguli au fost depistate la bancile controlate, lista exemplelor de nereguli insumand peste 43 de situatii, potrivit situatiei transmisa de ANPC. Intre acestea, informarea incompleta sau chiar gresita a consumatorilor asupra serviciilor oferite, omisiuni sau clauze abuzive in contracte si chiar lipsa autorizatiei de functionare la unele agentii bancare.

Vezi lista completa in documentul atasat (Comunicat ANPC).