Cateva mii de clienti ai bancilor locale vor sa dea in judecata institutiile de credit cu care au contracte in derulare, cei mai “porniti” fiind clientii Volksbank, BCR si Bancpost. O parte dintre ei au infiintat grupuri de discutii pe yahoo, unde schimba idei, discuta strategii si pun la cale proteste.

Cea mai recenta intalnire s-a desfasurat aseara, la Club Uniter, unde clientii Volksbank alaturi de avocatul Gheorghe Piperea, s-au intalnit cu oficialii bancii, discutiile terminandu-se tarziu in noapte. Din partea Volksbank au participat 3 directori din Centrala care au mentionat ca au doar un “mandat limitat”, intentia lor fiind mai degraba una de a deschide un canal de comunicare cu clientii.

"In acest moment suntem peste 700 de persoane care vom intenta un proces Volksbank, dar sunt convins ca numarul lor va creste. Dl. avocat Piperea ne va reprezenta intr-un proces national de tip class action din jurisprudenta anglo-saxona", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii clientilor care se simt inselati de Volksbank.

Contactat de noi, avocatul Piperea a confirmat ca ii va reprezenta in proces, actiunea urmand sa fie pusa in miscare in cel mult o saptamana. “Deocamdata suntem in faza semnarii contractului de asistenta juridica, urmanc ca actele sa le depunem in instanta lunea sau martea viitoare”, a spus Piperea pentru HotNews.

La fel stau lucrurile si in privinta celei mai mari banci locale, BCR. “Vom da in judecata BCR – indiferent de locatia BCR-ul unde a fost obtinut creditul si de localitatea de domiciliu. Este vorba tot de un proces colectiv, care isi are avantajele lui privind costurile (circa 200 de euro si un comision de succes de pana la 2% cu cat suma recuperata creste cu atat procentul se diminueaza.

Luptam pentru o formula de calcul a dobanzii formata din Euribor si Marja fixa din contract, pentru desfiintarea clauzelor abuzive legate de majorarea dobanzii fara acordul clientului. De asemenea, cerem restituirea sumelor platite in plus la dobanda si penalizari”, au declarat pentru HotNews surse din cadrul clientilor nemultumiti de BCR.

Oficialii Bancii Centrale au declarat ca situatia a fost generata de Ordonanta 50/2010, care a fost aplicata excedand directivele in materie. “Noi speram sa nu se ajunga la procese. Bancile ar pierde enorm si situatia nu ar fi de natura a imbunatati soliditatea sistemului financiar. Cand o banca este data in judecata de mii de oameni, reputatia ei are in mod evident de suferit iar pierderile generate de lipsa de incredere pot fi fatale”, au marturisit pentru HotNews.ro surse din BNR.

Oficialii BCR au declarat ca in mod oficial nu au cunostinta despre un asemenea demers, “chiar daca pe anumite canale, clientii imprumutati de BCR au facut declaratii publice referitoare la o posibila actiune in justitie”.