"Batalia urmatoare nu se va da pe atragerea de investitii, ci se va da pe rezidenta fiscala. Anglia a facut-o, si o serie de companii franceze si-au mutat sediul acolo. Bulgaria face acest lucru acum. Imi scot palaria in fata celor care stiu sa anticipeze aceste miscari. Trebuie sa facem aceasta mutare de paradigma. Nu cred ca economia mondiala va reusi sa iasa din criza. Auziti din cand in cand tot felul de promisiuni. Ba ca vom iesi din criza in urmatoarele 3 luni, ca peste 6 luni... acestea nu sunt lucruri care sa ne aduca o crestere economica", a declarat Varujan Pambuccian la un seminar pe tema statului asistential.

Varujan PambuccianFoto: Hotnews

El a reluat cateva teme intalnite si pe blogul sau, cum ar fi cea a Statului-cadavru si a Statului vierme, insistand pe ideea "cuplarii" vitezei Romaniei la vitezele cu care inainteaza celelalte economii europene.

"De 70 de ani incoace, Statele se imprumuta incontinuu pentru ca au ajuns sa consume mai mult decat produc. Ei, acum a venit scadenta. Noi traim acum aceasta scadenta, a imprumuturilor facute de predecesori", a mai spus Pambuccian.

"Secolul XX a fost un secol al vorbelor fără acoperire și al laboratoarelor sociale în care s-a experimentat fără discernământ și în cvasiabsența oricăror pregătiri teoretice. Probabil că nevoia omului de a-i fi mai bine i-a aruncat pe cei de atunci în susținerea a tot felul de aventurieri politici gata oricând să îmbete cu apă rece pe oricine căsca gura la elucubrațiile lor. Secolul XX a debutat cu o conflagrație globală născută din vorbe, cele mai uzitate fiind onoarea, patria, credința și tot felul de chestii de-astea cu care se pot lua ușor mințile oamenilor și popula instantaneu cimitire imense", a explicat Pambuccian.

Pentru parlamentarul armean, "a urmat, logic, chestia cu patria în pericol, nimeni nu înțelegea care naiba e pericolul ăla dar toată lumea s-a încolonat înarmată până în dinți și a tăbărât împotriva inamicului care până de curănd era și el un om normal, pentru a apăra onoarea patriei, care patrie avea o mare durere din pricina asta. Sigur, nimeni nu a înțeles cun face onoarea aia șifonată să nu mai crească grâul sau să nu se mai topească fierul în oțelării, dar deja lucrul ăsta era unul secundar de vreme ce onoarea căzuse în dizgratie și se cerea răzbunată. Primitiv fel de a gândi", a conchis Pambuccian.

In opinia lui, Romania traieste inca intr-un socialism intarziat, cautand reintoarcerea la un capitalism pe care nu mai are cine sa ne invete. "Socialismul, chiar și cel soft în care trăim azi, are în mod fundamental toate mecanismele de corupție în însuși felul în care este construit. Stabilind reguli, altele decât cele care apar în mod firesc în raporturile dintre oameni, socialismul este societatea mitei generalizate. Mediul de afaceri mituiește administrația pentru că afacerea a ajuns să depindă în mod vital de aceasta, administrația mituiește cetățenii pentru că menținerea sa în control depinde de voința majorității acestora, cetățenii plătesc din ce în ce mai mult prin taxe și impozite asigurând astfel supremația statului, pentru a nu fi puși în situația de a-și purta de grijă singuri", explica parlamentarul roman.

Pentru el, socialismul a reușit să instituie repere noi generând o serie de mutații în genele democrației. "Ideea că ți se cuvine orice, fără să faci mai nimic pentru asta, doar pentru că te-ai născut într-un loc anume și ești cetățean al unei țări este una dintre ideile mutante apărute în urma combinației dintre socialism și democrație. Ideea aceasta este folosită în escaladarea promisiunilor electorale care se țin greu, storcând de bani o economie care nu are nici o legătură cu ele.

Ideea aceasta a ajuns ca un soi de virus și în corpul corporațiilor sub forma unei șmecherii numită corporate social responsability, de parcă ăsta este rostul unei companii, și uite așa companiile încep să se ocupe de lucruri care nu au de-a face cu menirea lor ci a statului ca reflex firesc al faptului că statul se ocupă din ce în ce mai mult cu lucruri care nu țin de scopurile sale naturale, adică de economie. Separația dintre economic și stat mi se pare azi la fel de urgentă și de necesară ca separarea statului de biserică în trecut sau de separarea puterilor în stat în trecutul recent", mai crede Pambuccian.